Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΚΕΑ: Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ για «κατασκοπεία» υπαλλήλων της στη Γαλλία   

Η υπόθεση αυτή δεν είναι καινούργια καθώς οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο 2009/12

ΙΚΕΑ: Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ για «κατασκοπεία» υπαλλήλων της στη Γαλλία   

Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ επέβαλε δικαστήριο της Γαλλίας, στην αλυσίδα λιανικής πώλησης οικιακών ειδών ΙΚΕΑ, καθώς την έκρινε ένοχη στις καταγγελίες ότι συνέλεγε και αποθήκευε παράνομα δεδομένα των υπαλλήλων της, στα υποκαταστήματά της στη χώρα. 

Το παράρτημα της σουηδικής εταιρείας στη Γαλλία, κατηγορείται ότι παρακολουθούσε τους υπαλλήλους για αρκετά χρόνια, παραβιάζοντας δεδομένα που αφορούσαν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιούσαν ως εργαζόμενους ανθρώπους, των οποίων σκοπός ήταν να κάνουν αναφορές για το προσωπικό. 

Η υπόθεση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο 2009/12, ωστόσο οι κατήγοροι ισχυρίζονται ότι οι παραβιάσεις χρονολογούνται από τις αρχές του τρέχοντος αιώνα και πίεσαν για μεγαλύτερο πρόστιμο της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ.

Από τη μεριά της η εταιρεία έχει αναγνωρίσει ότι είχε προβεί σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, εντούτοις ισχυρίζεται ότι δεν είχε στήσει ένα ευρείας κλίμακας σύστημα παρακολούθησης και μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση για να διαπιστώσει αν χρειάζεται να πάρει κάποια επιπλέον μέτρα. 

«Η ΙΚΕΑ Γαλλίας έχει καταδικάσει τις πρακτικές, έχει απολογηθεί και εφάρμοσε ένα ευρείας κλίμακας πλάνο, ούτως ώστε να αποτρέψει την επανάληψη των ίδιων γεγονότων», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της.

Το 2012 και αφότου οι κατηγορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία απέλυσε πολλούς προϊσταμένους και αναθεώρησε την εσωτερική της πολιτική. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία συνέλεγε δεδομένα, προκειμένου να ελέγξει την οικονομική κατάσταση και την προσωπική ζωή των εργαζομένων της, ενώ οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι την ίδια πρακτική εφάρμοζε και σε κάποιους πελάτες της. 

Ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαλό, κρίθηκε επίσης ένοχος και αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης δύο ετών με αναστολή, ωστόσο τελικά το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ. 
Για την ίδια υπόθεση ασκήθηκαν επίσης κατηγορίες σε προϊσταμένους καταστημάτων, σε εργαζόμενους στο τμήμα προσωπικού, σε ιδιωτικό ντετέκτιβ, όπως και σε κάποιους αστυνομικούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News