Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 21:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Θα συζητάω απευθείας με τον Ελληνα πρωθυπουργό, χωρίς μεσολαβητές

Ερντογάν: Θα συζητάω απευθείας με τον Ελληνα πρωθυπουργό, χωρίς μεσολαβητές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό. Του είπα ότι δεν θα πρέπει τρίτα μέρη ή τρίτες χώρες να μπαίνουν στις συζητήσεις μας. Εάν υπάρχει ένα θέμα μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο και εγώ επίσης μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο. Και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τραπέζι λύσεων και όχι σε ένα τραπέζι προβλημάτων», δήλωσε.

Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Στόχος της επαφής ήταν να επιτευχθεί ό,τι απέτυχε να πραγματοποιηθεί στις προηγούμενες δύο συναντήσεις, του Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη και του Δεκεμβρίου 2019 στο Λονδίνο, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Η πρώτη είχε διεξαχθεί σε μέτριο κλίμα, ενώ η δεύτερη σε πραγματικά παγωμένη ατμόσφαιρα, καθώς είχε μόλις προηγηθεί η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. 

Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο Brussels Forum, επέμεινε στην ανάγκη η Βορειοατλαντική Συμμαχία να δράσει άμεσα και αποφασιστικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα». 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το Brussels Forum, που διεξάγεται παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», η οποία, όπως είπε συμβάλλει στην σταθερότητα και στην ευημερία» στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του καθοδηγείται στις σχέσεις της με τους γείτονές της από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του διεθνούς Δικαίου, αλλά και του «σεβασμού των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Στο ίδιο μήνυμα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας. «Εμπλεκόμαστε σε μία σκληρή μάχη τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων», είπε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ισλαμικό Κράτος -«είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που τους πολεμά άμεσα», τόνισε, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει 4.000 μαχητές του ISIS- αλλά και στο PKK, το PYD (τους Κούρδους της Συρίας) και το κίνημα Γκιουλέν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News