Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 15:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Αντλούνται τα πρώτα κεφάλαια για το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ε.Ε.: Αντλούνται τα πρώτα κεφάλαια για το Ταμείο Ανάκαμψης 

Τα πρώτα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ, θα αντλήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχής γενομένης από αύριο, καθώς σήμερα προσέλαβε τράπεζες για να δημοπρατήσει ένα δεκαετές ομόλογο, μια διαδικασία η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου είναι προγραμματισμένη γι αύριο Τρίτη. Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε το Reuters, επικαλούμενο δύο κορυφαίους διαχειριστές.

Οι Βρυξέλλες ανέθεσαν στις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley, να λειτουργήσουν ως κύριοι ανάδοχοι της δημοπρασίας, ενώ οι Danske Bank και Santander, θα ενεργήσουν ως δευτερεύοντες ανάδοχοι, σύμφωνα με τους δύο διαχειριστές. 

Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει την άντληση συνολικά 80 δισ. ευρώ, από την έκδοση ομολόγων. 

Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν συνολικά 800 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη έως το 2026, προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες τους μετά την πανδημία, με τη μορφή επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων και η ευρείας κλίμακας αυτή έκδοση χρέους από την Ε.Ε., θα την καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες εκδότριες στον κόσμο.

Μετά από την αυριανή έκδοση, η Ε.Ε. θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα -ομόλογα όπου οι τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί η διαδικασία, τα διαθέτουν απευθείας στους επενδυτές- έως τα τέλη Ιουλίου. 

Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο, ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, με την παραδοσιακή μορφή της δημοπρασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει το ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας SURE, ύψους 90 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει δώσει σημαντική παρουσία της Ε.Ε. στις αγορές χρέους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News