Business & Finance Σάββατο 12/06/2021, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Apple: Πιο αυστηρούς κανόνες στα νομικά αιτήματα για παροχή δεδομένων

Αμερικανοί βουλευτές υπήρξαν αντικείμενο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης

Apple: Πιο αυστηρούς κανόνες στα νομικά αιτήματα για παροχή δεδομένων

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες Παρασκευή η Apple, με την οποία γνωστοποίησε ότι καθιστά πιο αυστηρούς τους κανόνες της αναφορικά με τα αιτήματα των νομικών αρχών, για την παροχή δεδομένων των χρηστών της. Για τα αίτια αυτής της κίνησης από την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, πρέπει να ανατρέξει κανείς στο 2018, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, κλήτευσε την Apple για να παράσχει πληροφορίες που αφορούσαν Δημοκρατικούς βουλευτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τον Φεβρουάριο του 2018 έλαβε κλήση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για πληροφορίες σχετικά με 109 αναγνωριστικά (μοναδική ψηφιακή κωδικοποίηση ενός αρχείου ή ενός μεγέθους) τα οποία αφορούσαν 73 τηλεφωνικούς αριθμούς και 36 διευθύνσεις email. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Apple δεν έδωσε στους εισαγγελείς περιεχόμενο, όπως email και φωτογραφίες, ενώ υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία προσφάτως καθιέρωσε ένα όριο 25 αναγνωριστικών για διευθύνσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς για κάθε νομικό αίτημα.

Την περασμένη Πέμπτη με δημοσίευμά τους, οι New York Times ανέφεραν, ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κλήτευσαν την Apple και άλλες εταιρείες, στο πλαίσιο έρευνας προκειμένου να εντοπισθούν οι πηγές πίσω από τις αναφορές των μέσων μαζική ενημέρωσης, για τις φερόμενες επαφές συνεργατών του πρώην προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία.

Η έρευνα είχε στόχο τουλάχιστον δύο Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους βοηθούς και μέλη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ανηλίκου, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times.

Όπως σημειώνει η Apple, δεν κατάφερε να διαπιστώσει ποια είναι η φύση της έρευνας και παρείχε μόνο βασικές «πληροφορίες των λογαριασμών των συνδρομητών» όπως ονόματα, διευθύνσεις, διευθύνσεις email και τηλεφωνικούς αριθμούς, καθώς και αρχεία καταγραφής σύνδεσης και διευθύνσεις IP. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν παρείχε δεδομένα που να υποδεικνύουν σε ποιον ή πότε στάλθηκαν μηνύματα οποιουδήποτε είδους.

Ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα διερευνήσει τις προσπάθειες του υπουργείου υπό την κυβέρνηση Τραμπ να περάσουν στη κατοχή του τα δεδομένα επικοινωνίας μεταξύ των βουλευτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News