Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 22:30
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Δέσμευση για συνέχιση των επεκτακτικών δημοσιονομικών πολιτικών – «Οχι» στην λιτότητα

G7: Δέσμευση για συνέχιση των επεκτακτικών δημοσιονομικών πολιτικών – «Οχι» στην λιτότητα

Tην ομόφωνη υποοστήριξη των υπόλοιπων ηγετών του G7 εξασφάλισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για ένα σχέδιο «συνεχιζόμενων δαπανών», καθώς στο σύνολό της η Ομάδα των Επτά πιο Ανεπτυγμένων Βιομηχανικά Χωρών του Πλανήτη αποκήρυξε τη λιτότητα στον μετά του κορωνοϊού κόσμο. Δεσμεύθηκε δε, να αντιμετωπίσει την ανισότητα τόσο στο εσωτερικό κάθε χώρας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Το αίτημα του Μπάιντεν για συνέχιση των μέτρων στήριξης επικροτήθηκε από όλους τους ηγέτες του G7 στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Βρετανίας.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε την πρώτη συνεδρίαση της συνόδου στέλνοντας σε όλη τη Δύση το μήνυμα «ας αδράξουμε τη στιγμή και να στηρίξουμε την οικονομία». Τη δήλωση Μπάιντεν συνέχισε ο Ιταλός πρωθπουργός Μάριο Ντράγκι λέγοντας ότι «υπάρχει απόλυτη ανάγκη για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική». Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι «τώρα είναι η σωστή στιγμή για δαπάνες, ακόμη και εάν οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να δεσμευθούν σε μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές και να διασφαλίσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πανικοβληθούν και προχωρήσουν σε υπερβολικές επιτοκιακές αυξήσεις».

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η πανδημία να μην «ανοίξει μία μόνιμη πληγή» ανισότητας. Ανοίγοντας τη σύνοδο, διαμήνυσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, η μεγάλη ύφεση του 2008, οπότε η ανάκαμψη δεν ήταν ενιαία σε ολόκληρη την κοινωνία». Τόνισε δε, ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να οικοδομηθεί λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον και την ισότητα των δύο φύλων. 

Παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις του G7 δεν είναι δεσμευτικές, η όρεξη της Δύσης για δημοσιονομική επέκταση δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων το φθινόπωρο ανάμεσα στον Τζόνσον και τον πιο συντηρητικό στη δημοσιονομική πολιτική υπουργό Οικονομικών του Ρίσι Σούνακ.

Οι χώρες του G7 θα χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο ως μία αφορμή για να δεσμευθούν σε αύξηση των δαπανών ούτως ώστε να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο και στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σε πρώτη φάση, συμφώνησαν να χορηγήσουν 1 δισ. δόσεις εμβολίων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News