Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 20ετίας στις παραιτήσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ – Στα ύψη οι κενές θέσεις

Ρεκόρ 20ετίας στις παραιτήσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ – Στα ύψη οι κενές θέσεις

Οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, φιλοξενίας και λιανεμπορίου, αυτών δηλαδή που δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα από την κρίση του νέου κορωνοϊού, παλεύουν να βρουν προσωπικό στις ΗΠΑ. Συνολικά στην αγορά το έλλειμμα εργαζομένων είναι το υψηλότερο που είχαμε να δούμε από το 2001. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, τον Απρίλιο 4 εκατομμύρια Αμερικανοί παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους. Πρόκειται για ρεκόρ 20ετίας, με τον υψηλότερο αριθμό παραιτήσεων να καταγράφεται στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες. 

Τον ίδιο μήνα οι αμερικανικές εταιρείες έψαχναν προσωπικό για να καλύψουν συνολικά 9,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με τον αριθμό να είναι αυξημένο κατά 12% σε σχέση με τον προηγόυμενο μήνα και να είναι και πάλι ο υψηλότερος της 20ετίας. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στους κλάδους φιλοξενίας και εστίασης, οι οποίοι και άνοιξαν ύστερα από έναν χρόνο περιορισμών. Στον αντίποδα οι κενές θέσεις ήταν λιγότερες στους κλάδους εκπαίδευσης και εξόρυξης μεταλλευμάτων. 

Ορισμένες πολιτείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, προσφέροντας μπόνους σε όσους ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Η Αριζόνα, η Μοντάνα και το Οχάιο προσφέρουν εφάπαξ αμοιβή έως και 2.000 δολάρια για όσους επιστρέψουν στη δουλειά τους. Η Αριζόνα, μάλιστα, χρηματοδοτεί τη φύλαξη των παιδιών για τρεις μήνες, για όσους επιστρέφουν στη δουλειά και βγάζουν λιγότερα από 25 δολάρια την ώρα.

Οι κύριοι λόγοι που επικαλούνται για την παραίτηση ή την απροθυμία επιστροφής στη δουλειά οι περισσότεροι είναι οι χαμηλοί μισθοί και τα κουραστικά ωράρια. Το κόστος της φύλαξης των παιδιών και η ανάγκη φροντίδας ηλικιωμένων είναι επίσης παράγοντες που επιδρούν αρνητικά. Κάποιοι θεωρούν ότι λειτουργεί ως αντικίνητρο και το επίδομα που δίνεται στους εργαζομένους που έχουν πληγεί από την πανδημία. Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στο προσκήνιο ως εξήγηση και η θεωρία της «κολλητικής ανεργίας». Διαβάστε εδώ για τη θεωρία αυτή, που προκαλεί αντιδράσεις. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News