Business & Finance Κυριακή 6/06/2021, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Στήριξη στα μέτρα της Ε.Ε. για τη μείωση της χρήσης άνθρακα

Οι τιμές του άνθρακα έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα φέτος.

Γερμανία: Στήριξη στα μέτρα της Ε.Ε. για τη μείωση της χρήσης άνθρακα

Τη στήριξη των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση της τιμολόγησης του άνθρακα και τον τερματισμό των αδειών για χρήση του από τις αεροπορικές εταιρείας, ανακοίνωσε η Γερμανία. 

Η Ε.Ε. επισπεύδει τα νέα μέτρα προς την επίτευξη των στόχων της για την κλιματική αλλαγή και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει δώδεκα πολιτικές για το την κλιματική αλλαγή στις 14 Ιουλίου, καθεμία από τις οποίες έχει σχεδιαστεί για την ταχύτερη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τον στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα και την επιβολή φόρων στα εισαγόμενα αγαθά που σχετίζονται με αυτόν. 

Σε έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη θέση της, η Γερμανία στηρίζει το σχέδιο της Επιτροπής να τιμολογήσει τον άνθρακα στις μεταφορές και τη θέρμανση των κτιρίων μέσω ενός ξεχωριστού συστήματος από την υπάρχουσα αγορά άνθρακα της ΕΕ. 

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η ομοιόμορφη τιμολόγηση του άνθρακα στην Ε.Ε.», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να παρατείνουν τις ελεύθερες άδειες άνθρακα «με μέτρο», αλλά θα πρέπει να μην δοθούν άλλες στον κλάδο των αερομεταφορών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η αγορά άνθρακα αναγκάζει τα εργοστάσια, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν άδειες. Η βιομηχανία και οι αεροπορικές εταιρείες τις αποκτούν δωρεάν, την ώρα που οι τιμές του άνθρακα έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα φέτος.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News