Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 21:43
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρωσία – Σ.Αραβία: Ηχηρό «ναι» στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα

Ρωσία – Σ.Αραβία: Ηχηρό «ναι» στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα

Το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν κεφάλαια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έστειλαν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για δραστικό περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστικό» τον «οδικό χάρτη» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για τερματισμό των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. 

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η ΙΕΑ είχε καταφανώς καταλήξει στα ευρήματά της «χρησιμοποιώντας αντίστροφους υπολογισμούς» σχετικά με τον τρόπο επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

«Κατά την άποψή μου, αυτή είναι μια απλοϊκή προσέγγιση. Είναι επίσης μη ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο Νόβακ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να κινηθούμε προς την πράσινη ενέργεια και να υλοποιήσουμε την πράσινη ατζέντα, καθώς υπάρχει απαίτηση για αυτό από την κοινωνία, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς με τους πόρους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, ποιος θα πληρώσει για αυτό, τι τεχνολογίες και ευκαιρίες έχουμε στη διάθεσή μας, μεταξύ άλλων για την επίλυση εκκρεμών προβλημάτων που περιμένουν ακόμη τις λύσεις τους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είχε αναφερθεί με ελαφρώς ειρωνικό τόνο στην έκθεση της ΙΕΑ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

«Είναι μια συνέχεια της ταινίας «La La Land». Γιατί πρέπει να το πάρω στα σοβαρά;» είπε ο Αμπντουλαζίζ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόκεινται σε τεράστια πίεση για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, μια συμφωνία ορόσημο που αναγνωρίζεται ευρέως ως εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν 200 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, συμφωνώντας να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Η συμφωνία απαιτεί καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News