Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 16:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η ανάκαμψη της απασχόλησης, υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας

Tο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,8%, από 6,1% τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η ανάκαμψη της απασχόλησης, υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους και τον Μάιο, με τον ρυθμό να επιταχύνεται σημαντικά σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν οι νέες θέσεις εργασίας μετά βίας ανήλθαν στο 25% των προβλέψεων. Με περισσότερο από το ήμισυ των Αμερικανών να έχει εμβολιασθεί και τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώνουν, επιστρέφουν εν λειτουργία περισσότερες επιχειρήσεις από τη μία, ενώ και οι εργαζόμενοι έχοντας κάνει το εμβόλιο εμφανίζονται λιγότερο διστακτικοί να επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 559.000 τον Μάιο, χαμηλότερα ωστόσο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters οι οποίοι ανέμεναν οι νέες θέσεις να αυξηθούν κατά 650.000. Παράλληλα τα στοιχεία που αφορούν τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς επί τα βελτίω, δείχνοντας ότι οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 278.000, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 266.000 νέες θέσεις. 

Η προσθήκη αυτή των νέων εργαζόμενων τον Μάιο, είχε σαν αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να υποχωρήσει στο 5,8%, από 6,1% τον Απρίλιο. Ωστόσο κάποιοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το ποσοστό ανεργίας, καθώς μερίδα εργαζομένων δηλώνουν ως προσβληθέντες, όμως απουσιάζουν από την εργασία τους. 

Τα απογοητευτικά στοιχεία του Απριλίου ξεσήκωσαν μια ευρεία συζήτηση για το κατά πόσο η αμερικανική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης την ώρα που ο πληθωρισμός αρχίζει να κινείται ανοδικά, ωστόσο τα σημερινά στοιχεία ενδεχομένως να «ξεθύμαναν» ένα μεγάλο μέρος αυτών των αμφιβολιών. 

Με τα προγράμματα εμβολιασμού να συνεχίζονται, οι αρχές σε όλη τη χώρα άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά. Ωστόσο τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε το γεγονός οι εταιρείες να αναζητούν εργατικό προσωπικό και να μην βρίσκουν. 

Αυτή η έλλειψη αποδόθηκε στην έλλειψη παιδικής φροντίδας από το κράτος, μια έλλειψη που ανάγκασε πλήθος εργαζόμενων μητέρων να παραμείνουν στο σπίτι, τα επιδόματα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα και τη διστακτικότητα κάποιων να επιστρέψουν στην εργασία τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο μετάδοσης της πανδημίας. 

Ωστόσο Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες σε 25 αμερικανικές πολιτείες, έχουν δηλώσει ότι αρχής γενομένης από το επόμενο Σάββατο, θα διακόψουν την παροχή των ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας, προκειμένου οι Αμερικανοί να αναγκασθούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους. 

Αυτές οι πολιτείες συνεισφέρουν περισσότερο από το 40% στο συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας. Με τα επιδόματα να είναι προγραμματισμένο να σταματήσουν έτσι κι αλλιώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, με ακόμη περισσότερους Αμερικανούς να έχουν εμβολιασθεί και τα σχολεία το πιο πιθανό να έχουν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων αναμένεται να αποκλιμακωθεί από τον Σεπτέμβριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News