Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 22:43
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Προειδοποίηση για «άλμα» του πετρελαίου στα 200 δολάρια

Προειδοποίηση για «άλμα» του πετρελαίου στα 200 δολάρια

Για εκτίαναξη των τιμών πετρελαίου ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στην περίπτωση που σταματήσουν οι επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής των ορυκτών καυσίμων.   

«Δεν μπορώ να φανταστώ μία κατάσταση όπου οι επενδύσεις σε νέα προγράμματα για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου θα αρχίσουν αύριο. Τί θα επακολουθήσει; Η τιμή πετρελαίου πιθανόν να φθάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος εκτιμά ότι η μεταβλητότητα των τιμών θα ενταθεί και γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά στις προτάσεις που κάνουμε όσον αφορά στις επενδύσεις στην αγορά ενέργειας, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία κάλεσε τις χώρες να σταματήσουν τις νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, ο Νόβακ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα συμβόλαια αργού πετρελαίου σε δολάρια εάν συνεχίσει να της επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις η Ουάσιγκτον.

«Ιδανικά θα προτιμούσαμε να μην απομακρυνθούμε από το δολάριο, καθώς είναι ένα διεθνές νόμισμα που χρησιμοποιείται για συναλλαγές. Ωστόσο, εάν οι Αμερικανοί εταίροι μας δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να το κάνουμε σταδιακά», τόνισε.

Η δήλωση του Νόβακ έλαβε χώρα, αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία σε αμερικανικό δολάριο από το Εθνικό Επενδυτικό Κρατικό Ταμείο της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News