Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 22:27
ΓΑΛΛΙΑ

Κάνει πίσω ο Μακρόν στο συνταξιοδοτικό εν όψει εκλογών

Κάνει πίσω ο Μακρόν στο συνταξιοδοτικό εν όψει εκλογών

Αλλαγή πλεύσης κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο συνταξιοδοτικό, προβαίνοντας στην παραδοχή ότι δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, υπαναχωρώντας σε μία από τις πιο ηχηρές προεκλογικές δεσμεύσεις του. 

Η προσπάθεια μεταρρύθμισης του κοστοβόρου συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, κομβική στην προσπάθεια δημιουργίας μίας πιο ευέλικτης και ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, προσέκρουσε στις αντιδράσεις των εργατικών σωματείων, προκαλώντας απεργιακές κινητοποιήσεις για πολλές εβδομάδες, για να «παγώσει» εν συνεχεία ολοκληρωτικά όταν ξέσπασε η πανδημία. 

«Δεν πιστεύω ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να προχωρήσει όπως την είχαμε σχεδιάσει αρχικά», παραδέχθηκε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το απηρχαιωμένο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας κοστίζει στην κυβέρνηση το 14% του εθνικού της ΑΕΠ. 

Εν όψει όμως των νέων προεδρικών εκλογών την Ανοιξη του 2022, ο Μακρόν θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να βάλει σε κίνδυνο μία νέα θητεία του προωθώντας τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ή να αποφασίσει να προχωρήσει στις εκλογές με νέο σχέδιο. 

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης προέβλεπε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 64, αντικατάσταση των πολλών και διαφορετικών καθεστώτων που ίσχυαν σε κάθε κλάδο ξεχωριστά με ένα ενιαίο σύστημα και εκ βάθρων αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στους σιδηροδρόμους, στις εταιρείες κοινής ωφελείας και σε κάποιες άλλους τομείς της βιομηχανίας όπου οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη αρκετά χρόνια πριν συμπληρώσουν τα 62 έτη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News