Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 22:00
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΗΠΑ: Διευρύνεται η «μαύρη λίστα» με τους περιορισμούς κατά κινεζικών εταιρειών

ΗΠΑ: Διευρύνεται η «μαύρη λίστα» με τους περιορισμούς κατά κινεζικών εταιρειών

Nέο «μελανό» κεφάλαιο ανοίγει στις σινοαμερικανικές σχέσεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εκδώσει νέο διάταγμα που να απαγορεύει σε αμερικανικές επιχειρήσεις να αγοράσουν ή να πωλήσουν μετοχές τους σε 59 κινεζικές εταιρείες που φέρεται να έχουν σχέσεις με το στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες ή με τεχνολογίες παρακολούθησης, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αναθεωρήσει τη «μαύρη λίστα» με τους νέους περιορισμούς, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη που είχε εκδώσει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, με τους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Αυγούστου.  

Η νέα απαγόρευση, που ουσιαστικά αποτελεί μία προσπάθεια να νομιμοποιήσει τις απαγορεύσεις επί προεδρίας Τραμπ, σηματοδοτεί την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις επ΄ουδενί δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα του κινεζικού στρατού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. 

Η προσθήκη των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας με συστήματα παρακολούθησης διευρύνει το πεδίο της προηγούμενης λίστας, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν την πρόθεσή τους να προσθέσουν περισσότερες επιχειρήσεις που θα υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα που είχε καταρτιστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, περιελάμβανε 31 κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η China Mobile, η China Telecom, η Hikvision και η China Railway Construction Corp.

To Πεκίνο ήλπιζε πως ο Τζο Μπάιντεν θα καταργούσε το απαγορευτικό ή έστω θα προχωρούσε σε ριζική τροποποίηση της λίστας. Αντιθέτως όμως, ο Μπάιντεν με προεδρικό διάταγμα που θα εκδώσει σήμερα το βράδυ θα τροποποιήσει το διάταγμα Τραμπ καθιστώντας το ακόμη πιο αυστηρό. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News