Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 21:45
ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΙΖΕΡΒ

Μπεζ Βιβλίο: Μέσα από προκλήσεις, η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνθηκε το Μάιο

Μπεζ Βιβλίο: Μέσα από προκλήσεις, η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνθηκε το Μάιο

Η ανάκμαψη της αμερικανικής οικονομίας έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τη μακρά λίστα των ελλείψεων στην αλυσίδα προσφοράς, τις δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού και την αύξηση των τιμών, αναφέρουν αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ στο Μπεζ Βιβλίο που δημοσιεύθηκε σήμερα το βράδυ. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιταχύνθηκε από τις αρχές έως τα τέλη Μαίου, επισημαίνεται στο Μπεζ Βιβλίο, γεγονός που καταδεικνύει το θετικό αντίκτυπο που έχει στην οικονομία και στις καταναλωτικές δαπάνες η επιχυμένη εκστρατεία των εμβολιασμών και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. 

Ωστόσο, η επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας, αξίας 20 τρισ.δολαρίων, σε πλήρη δραστηριότητα συνιστά από μόνη της μία σειρά από προκλήσεις, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι κατασκευαστές κατοικιών δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, οι μεταποιητικές μονάδες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις παραγγελίες τους λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες, ενώ παραμένει δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις να προσλάβουν νέο εργατικό δυναμικό, ειδικά στις κατηγορίες των χαμηλόμισθων, όπως ωριαίο προσωπικό, οδηγοί φορτηγών και ειξιδικευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα του εμπορίου. 

Σε όλα αυτά προστίθεται η άνοδος των τιμών σε όλη την γκάμα των προϊόντων, που αναμένεται να συνεχιστεί.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν ωστόσο ότι θα δυσκολευθούν τους επόμενους μήνες να σκιαγραφήσουν μία εμπεριστατωμένη εικόνα για την οικονομία που επιστρέφει σε δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομία και τον πληθωρισμό πριν από το φθινόπωρο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News