Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 18:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Δανείζεται 80 δισ. ευρώ το 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η έκδοση των ομολόγων θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιούνιο

Κομισιόν: Δανείζεται 80 δισ. ευρώ το 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης

Περί των 80 δισ. ευρώ προτίθεται να δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολο της φετινής χρονιάς προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα πρώτα κεφάλαια που θα διανεμηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ποσό αυτό θα αντληθεί με τη μορφή μακροπρόθεσμων ομολόγων, ενώ όπως επισημαίνεται ο δανεισμός αυτός θα συμπληρωθεί με δεκάδες δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων ομολόγων και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν για να εξυπηρετήσουν τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η έκδοση των ομολόγων θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιούνιο, ενώ όπως σημειώνει η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια πιο λεπτομερής ενημέρωση αναφορικά με τα χρηματοδοτικά της σχέδια. 

«Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά το β΄εξάμηνο του έτους καθώς και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτικών της Ε.Ε. που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση NextGenerationEU», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς τις 27 χώρες μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με στόχο να κατασθεί η οικονομία της πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, αλλά και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε μελλοντικές κρίσεις.

Μέχρι στιγμής 22 κυβερνήσεις έχουν στείλει τα σχέδιά τους και μετά τον απαιτούμενο χρόνο για της αξιολόγησή τους από την Επιτροπή, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι πρώτες χρηματοροές προς τις χώρες μέλη αναμένονται προς τα τέλη Ιουλίου.

Η Επιτροπή θα δανείζεται κατά μέσο όρο περί των 150 δισ. ευρώ ετησίως από τα μέσα του 2021 εώς και το 2026, γεγονός που θα καταστήσει την Ε.Ε. έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους σε ευρώ στον κόσμο.

Η πρώτη έκδοση ομολόγων θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινοπραξίας με τα ιδρύματα που περιλαμβάνονται στο Πρωτεύον Δίκτυο Αντιπροσώπων των 39 τραπεζών της Επιτροπής. 

Τέλος, στα σχέδια περιλαμβάνονται επίσης η έκδοση των λεγόμενων EU-Bonds και EU-Bills (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια) με δημοπρασίες που είναι προγραμματισμένες για μετά τον Σεπτέμβριο του 2021, λεπτομέρειες για τις οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News