Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 20:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Στήριξη στις οικονομίες και στον ελάχιστο εταιρικό φόρο 

Οι ΗΠΑ προτείνουν τον ελάχιστο φόρο στο 15%, χαμηλότερα από το 21% του Απριλίου

G7: Στήριξη στις οικονομίες και στον ελάχιστο εταιρικό φόρο 

Αποφασισμένοι να στηρίξουν τις οικονομίες τους καθώς αυτές εξέρχονται από την κρίση της πανδημίας και την πρόθεση να καταλήξουν σε μια «φιλόδοξη» συμφωνία για έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο τον Ιούλιο, εμφανίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της G7, στο προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους. 

Οι υπουργοί των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς), θα συναντηθούν στο Λονδίνο στις 4 και 5 Ιουνίου και είναι διατεθειμένοι επίσης να δηλώσουν ότι μόλις αποκατασταθεί η ανάκαμψη, θα πρέπει να «διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των δημοσιονομικών».

«Δεσμευόμαστε να μην αποσύρουμε την πολιτική μας στήριξη πολύ σύντομα και να επενδύσουμε για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες», αναφέρει το προσχέδιο το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters.

«Μόλις αποκατασταθεί η ανάκαμψη, πρέπει να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των δημόσιων οικονομικών, ούτως  ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές κρίσεις», αναφέρει το προσχέδιο.

Προκειμένου να βοηθήσει στην αποσυμπίεση των δημοσιονομικών, η G7 υποστηρίζει με σθένος τις προσπάθειες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης των εταιρειών, κάτι που θα εξασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές θα καταβάλλουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί.

Ο φόρος αυτός προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα το φοροαποφυγής από τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δημιουργούν παραρτήματα σε φορολογικούς παραδείσους και μεταφέρουν τα έσοδά τους εκεί. 

Η λύση για την οποία εργάζεται ο ΟΟΣΑ θα επιβάλλει ένα ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για όλα τα εταιρικά έσοδα, ανεξάρτητα από το πού μια εταιρεία επιλέγει να ιδρύσει την έδρα της για φορολογικούς σκοπούς.

«Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση σχετικά με την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων και για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο», δίχως να αναφέρεται συγκεκριμένο ποσοστό.

Οι ΗΠΑ προτείνουν τον ελάχιστο φόρο στο 15%, χαμηλότερα από το 21% του Απριλίου, κάτι που φάνηκε να λαμβάνει γρήγορα ευρεία στήριξη από την Ευρώπη.

«Ανυπομονούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζιτών τον Ιούλιο», τονίζει το προσχέδιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News