Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 21:34
ΗΠΑ

Μπάιντεν: Προϋπολογισμός με δαπάνες 6 τρισ.δολαρίων και αυξήσεις φόρων – Εμφαση σε παιδεία, υγεία

Μπάιντεν: Προϋπολογισμός με δαπάνες 6 τρισ.δολαρίων και αυξήσεις φόρων – Εμφαση σε παιδεία, υγεία

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους για το φορολογικό έτος 2022 παρουσίασε πριν από λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το πρώτο στο πλαίσιο της προεδρίας του, αποστέλλοντάς το παράλληλα στο Κογκρέσο προς διαβούλευση.

Η πρόταση Μπάιντεν κάνει λόγο για δαπάνες ύψους 6,01 τρισ.δολαρίων, κατά 36,6% υψηλότερες από το προ Covid-19 επίπεδο δαπανών ύψους 4,4 τρισ.δολαρίων. Επίσης, προβλέπει την άντληση εσόδων ύψους 4,17 τρισ.δολαρίων, που σημαίνει αύξηση της τάξης του 16,5%.

Ωστόσο, από τις δαπάνες των 6 τρισ. δολ., μόνον τα 300 δισ. δολ. αποτελούν νέες δαπάνες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά προγράμματα που ήδη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτεί, όπως το Medicare, υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και πληρωμή τόκων για το δημόσιο χρέος.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει έλλειμμα για το 2022 της τάξης των 1,84 τρισ.δολαρίων, ενώ σε ορίζοντα 10ετίας θα αυξήσει το χρέος κατά 14,53 τρισ.δολάρια (από το 2022 έως το 2031), όμως η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και τα προγράμματα στήριξης θα περιορίσουν εν συνεχεία το χρέος στα 1,45 τρισ.δολάρια ετησίως έως το 2031. Η συνολική αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 117% του ΑΕΠ έως το 2031, χαμηλότερα μεν από τα υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του κορωνοϊού αλλά υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο. Το ονομαστικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ενισχυθεί συνολικά κατά 42% στη διάρκεια της 10ετίας. 

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 4,7% στο τέλος του 2021 και στο 3,8% στο τέλος του 2022, για να παραμείνει στο επίπεδο αυτό για τα επόμενα 7 χρόνια.

Στο πεδίο των εσόδων, ο προϋπολογισμός Μπάιντεν ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αύξηση των κρατικών δαπανών κατά πολλά τρισ. δολ. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 28%,  από 21%, καθώς και νέους πόρους για ελέγχους από την ομοσπονδιακή αρχή δημοσίων εσόδων , καθώς και υψηλότερους φόρους για τους οικονομικά εύρωστους φορολογούμενους. 

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται επίσης οι διαφορετικές προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν σε σχέση με τις αντίστοιχες εκείνης του προκατόχου του νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στο σχέδιο ζητείται η αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας κατά 41%, ενώ 23% προτείνεται να είναι η αύξηση των πόρων για το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προτείνεται να λάβει πόρους αυξημένους κατά 22%.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τις δύο εμβληματικές προτάσεις , το American Families Plan και το American Jobs Plan, τα οποία όμως δεν έχουν επί της ουσίας συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News