Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 20:22
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ε.Ε.: «Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ

Ε.Ε.: «Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ

Σε αποτυχία κατέληξαν για μία ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς οι χώρες μέλη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους κανονισμούς για την προστασία των μικρών αγροτικών μονάδων και στο σχέδιο μείωσης των εκπομπών ρύπων. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν τον επόμενο μήνα. 

Η ΚΑΠ θα εκπροσωπήσει το ένα-τρίτο του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021 – 2027, ήτοι κονδύλια ύψους 387 δισ.ευρώ ως επιχορηγήσεις προς αγρότες αλλά και για τη στήριξη της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, με τους νέους κανόνες να τίθενται σε ισχύ από το 2023. 

Η αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να μειώσει την εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον από τον αγροτικό τομέα, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για το 10% των ρύπων της Ε.Ε. που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Οι χώρες μέλη εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες ότι τα κονδύλια που προορίζονται για περιβαλλοντικά προγράμματα δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν επειδή οι αγρότες δεν θα τα χρησιμοποιήσουν. Ενα βασικό ανεπίλυτο ζήτημα είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να δαπανηθούν σε «οικολογικά προγράμματα» για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως βιολογικές καλλιέργειες. 
  
Οι χώρες μέλη πρότειναν να δαπανηθεί για τέτοιου είδους προγράμματα το 18% των επιχορηγήσεων που προβλέπονται για τους αγρότες, διαφορετικά τα χρήματα θα χαθούν. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να υπάρξει μία δέσμευση στο 30%. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News