Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 22:45
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ε.Ε.: Συμβιβαστική πρόταση τελευταίας στιγμής για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Ε.Ε.: Συμβιβαστική πρόταση τελευταίας στιγμής για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Μία νέα προσφορά για το μέλλον των τεράστιων αγροτικών επιδοτήσεων της Ε.Ε. υπέβαλαν σήμερα οι χώρες μέλη της Ε.Ε., σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα στηρίξει τους μικρούς αγρότες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η Ε.Ε. βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της τριετούς επίπονης προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία εκπροσωπεί το ένα-τρίτο του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021 – 2027. Η Ε.Ε. σχεδιάζει να δαπανήσει 387 δισ.ευρώ για πληρωμές προς τους αγρότες και για τη στήριξη της ανάπτυξης του αγροτικού κλάδου, με τους νέους κανόνες να τίθενται σε ισχύ από το 2023. 

Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ ανάμεσα στις εθνικες κυβερνήσεις των χωρών μελών και το Ευρωκοινοβούλιο επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, αλλά συνεχίστηκαν έως σήμερα το βράδυ. 

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διοχετευθούν χρήματα από τις μεγάλες επιχειρήσεις προς τις μικρότερες αγροτικές μονάδες και να εξαλειφθεί το 10% των εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται από τον αγροτικό κλάδο. 

Η Πορτογαλία, που συντονίζει τις διαπραγματεύσεις των «27» πρότεινε να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις σε ανεπίλυτα θέματα, μεταξύ των οποίων στο ποσό των κεφαλαίων που θα δαπανηθούν σε «πράσινα» προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως βιολογικές καλλιέργειες. 

Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση, οι χώρες θα πρέπει να δαπανούν 18% ετησίως των επιδοτήσεων προς τους αγρότες σε τέτοιου είδους προγράμματα. Η πρόταση αναφέρει επίσης ότι οι χώρες θα πρέπει να ανεβάσουν το στόχο στο 25% των επιδοτήσεων για οικολογικά προγράμματα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ένα ποσοστό 30%, ενώ οι χώρες μέλη ξεκίνησαν τις συζητήσεις με αφετηρία το 20%. 

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης κανονισμούς που προϋποθέτουν από τις χώρες να αναδιανέμουν το 10% των επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ σε αγρότες με μικρότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με γνώμονα να αποφεύγονται οι επιδοτήσεις σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News