Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 13:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστατεύοντας την τεχνολογική «μαρίδα» από τους κολοσσούς

Γνωστοί και ως Big Tech

Προστατεύοντας την τεχνολογική «μαρίδα» από τους κολοσσούς

Να προστατέψει την τεχνολογική «μαρίδα» από τις επιθετικές εξαγορές των αμερικανικών κολοσσών, επιδιώκουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια.

Τα 27 κράτη – μέλη, συγκεκριμένα, εξετάζουν μια νέα νομοθεσία, η οποία θα αναγκάζει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -γνωστές και ως Big Tech- να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν.

Πρόκειται για το Σχέδιο Ψηφιακών Αγορών, το οποίο προτάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το 2022. Όμως, οι τρεις προαναφερθείσες χώρες επιθυμούν την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τον έλεγχο επί των συγχωνεύσεων, ιδίως σε συγκεκριμένες πλατφόρμες – κλειδιά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη συστηματική εξαγορά μικρότερων εταιρειών, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα» τονίζουν οι τρεις χώρες, σε κοινή ανακοίνωση.

Εξάλλου, εδώ και αρκετά χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες έχουν το δικαίωμα εξαγοράς start-ups, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, κάτι το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να αλλάξουν άμεσα.

Ενώ τα μεγάλα deals, όπως η εξαγορά του Skype από τη Microsoft, «φιγουράρουν» στα πρωτοσέλιδα, οι εξαγορές μικρότερων εταιρειών περνούν τελείως απαρατήρητες. Για παράδειγμα, το 2019, η Apple απέκτησε μία βρεταική εταιρεία Tεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς ποτέ να γνωστοποιηθεί το αντίτιμο.

«Πρέπει να τεθούν σαφή και νόμιμα όρια για τις εξαγορές εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν χαμηλό μερίδιο αγοράς, αλλά υψηλή αξία (σ.σ. όπως είναι οι start-ups)» επισημαίνουν Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη.

Τα τελευταία 20 χρόνια, Google, Amazon, Facebook, Microsoft και Apple -δηλαδή το Big Tech των ΗΠΑ- έχουν προχωρήσει στην απόκτηση χιλιάδων εταιρειών, καθώς κανένα απ’ αυτά τα deal να έχει «μπλοκαριστεί» από τις εποπτικές αρχές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News