Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία:Συγχώνευση και ένας μεσιτικός κολοσσός αξίας 18 δισ. ευρώ 

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα είναι ένας κολοσσός σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Γερμανία:Συγχώνευση και ένας μεσιτικός κολοσσός αξίας 18 δισ. ευρώ 

Η μεγαλύτερη συγχώνευση στη Γερμανία για το 2021 με αποκλειστικά γερμανικές εταιρείες σφραγίσθηκε σήμερα, με τις κτηματομεσιτικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Vonovia και Deutsche Wohnen να έρχονται σε συμφωνία, η αξία της οποίας άγγιξε τα 18 δισ. ευρώ.

Βάσει των όρων, η Vonovia θα καταβάλει 52 ευρώ για κάθε μετοχή της Deutsche Wohnen, ενώ οι μέτοχοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα του μερίσματος ύψους 1,03 ευρώ ανά μετοχή. 

Σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής η τιμή αυτή είναι κατά 18% υψηλότερη, ωστόσο σήμερα με το ράλι περί του 16% που πραγματοποιεί η μετοχή της Deutsche Wohnen, το επιπλέον ποσοστό έχει σχεδόν μηδενισθεί. Αντιθέτως η μετοχή της Vonovia υποχωρεί σχεδόν 4,50%. 

Πέραν το ότι η εν λόγω συγχώνευση είναι η μεγαλύτερη για τη Γερμανία, η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα είναι ένας κολοσσός για τον κτηματομεσιτικό κλάδο, όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, που θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του περί των 550.000 διαμερισμάτων. 

Ωστόσο η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχουν πληθύνει οι φωνές διαμαρτυρίας για τα αυξανόμενα ενοίκια ειδικότερα στην πρωτεύουσα το Βερολίνο, όπως και για τα δικαιώματα των ενοικιαστών. 

Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο η συγχώνευση να αντιμετωπίσει κάποιες διαφωνίες που θα έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό και το μονοπώλιο, οι δυο εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολιτική υποστήριξη, δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν την αύξηση των ενοικίων στο Βερολίνο μόλις στο 1% για την επόμενη τριετία και για τα επόμενα δύο έτη αυξήσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό. 

Όπως αναφέρεται στην από κοινού ανακοίνωση, η συνδυασμένη αξία της κεφαλαιοποίησης των δύο εταιρειών αναμένεται να ανέλθει σχεδόν στα 47 δισ. ευρώ και ένας από τους στόχους της συγχώνευσης αυτής είναι η δημιουργία ενός πλαισίου όπου θα μπορεί η εταιρεία να διεξάγει συνομιλίες με τους πολιτικούς έτσι ώστε να καταστεί η κατοικία οικονομικά προσιτή για τους Γερμανούς πολίτες. Υπό το πλαίσιο αυτό οι δυο εταιρείες είναι επίσης διατεθειμένες να πουλήσουν περί των 20.000 διαμερισμάτων στο Βερολίνο. 

Για τη Vonovia αυτή ήταν η τρίτη προσπάθεια να εξαγοράσει τη Deutsche Wohnen, με την τελευταία προσφορά του 2016 να ήταν ύψους 9,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αυτή τη φορά ο CEO της Deutsche Wohnen, Μάικλ Ζαν, δήλωσε ότι ήταν απόλυτα βέβαιος ότι περισσότερο από το 50% των μετόχων (ποσοστό που απαιτείται για εξαγορασθεί η εταιρεία), θα συμφωνούσαν να πουλήσουν τις μετοχές, καθώς η πρόταση είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News