Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 08:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλκοόλ και lockdown: Οι επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής και τις δαπάνες για την υγεία

Αλκοόλ και lockdown: Οι επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής και τις δαπάνες για την υγεία

Τα διαδοχικά lockdowns την περίοδο της πανδημίας, αναμφίβολα, επηρέασαν σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες, ως προς την κατανάλωση και τις πωλήσεις αλκοόλ. Όμως, το εντυπωσιακό είναι ότι η επίδραση της υγειονομικής κρίσης ήταν αμφίδρομη και όχι μονόδρομη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανάμεσα σε 11 χώρες-μέλη, το 43% δήλωσε ότι έπινε πιο συχνά, το 25% ότι έπινε λιγότερο συχνά και το 32% ότι έπινε το ίδιο.

Την ίδια ώρα, όμως, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα δεδομένα, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ απορρέει από ένα ολοένα και λιγότερο ποσοστό του πληθυσμού, καθώς οι «βαριά πότηδες» αύξησαν δυσανάλογα περισσότερο την κατανάλωση.

Ενδεικτικά, το 54% της κατανάλωσης στο Μεξικό προέλθε από ανθρώπους, οι οποίοι πίνουν περισσότερα από 40 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 51%, ενώ σε ΗΠΑ, Καναδα, Κορέα και Γαλλία κυμαίνεται πέριξ του 30% – 35%.

Infographic 1. Preventing harmful alcohol use

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν ότι ένας στους πέντε έφηβους εξακολουθεί να καταναλώνει αλκοόλ, ενώ το 30% των ενηλίκων μεθάει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, πίνοντας το 80% ενός μπουκαλιού κρασιού ή 1,5 λίτρο μπύρα.

Οι άνθρωποι, επίσης, φαίνεται ότι άλλαξαν και τον τόπο της κατανάλωσης, καθώς -όπως ήταν εύλογο-, οι πωλήσεις σε μπαρ, παμπς και εστιατόρια εμφάνισαν αισθητή βουτιά. Στον αντίποδα, η κατανάλωση στο σπίτι ή άλλα μέρη αυξήθηκε σημαντικά. Κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην εκρηκτική άνοδο των διαδικτυακών πωλήσεων αλκοολούχων ποτών.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, επηρεάζουν σημαντικά την υγεία, περιορίζοντας το προσδόκιμο ζωής και επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας. Για παράδειγμα, όσες γυναίκες πίνουν πάνω από ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα ή όσοι άνδρες πίνουν πάνω από 1,5 ποτήρι αλκοόλ την ημέρα:

  • Το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά σχεδόν 1 έτος
  • Το κόστος ιατρικής φροντίδας αυξάνεται στο 2,4% των ετήσιων ιατρικών δαπανών για τα επόμενα 30 χρόνια

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News