Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 10:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WeWork: Οι ζημιές, η IPO και ο ιδρυτής που πλούτισε χάνοντας λεφτά

Ζημίες 2,06 δισ. λίγο πριν την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

WeWork: Οι ζημιές, η IPO και ο ιδρυτής που πλούτισε χάνοντας λεφτά

Μεγάλες ζημίες αποκάλυψε η WeWork η οποία ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία ενοικίασης χώρων γραφείων ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο ήλθε αντιμέτωπη με ζημίες 2,06 δισ. δολαρίων, έχοντας πληγεί αισθητά από την πανδημία της Covid-19 που έδωσε ώθηση στην τηλεργασία. 

Η εταιρεία είχε προσπαθήσει για πρώτη φορά να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019, αλλά οι ανησυχίες για το επιχειρησιακό της μοντέλο και το στυλ ηγεσίας του εκκεντρικού συνιδρυτή της Άνταμ Νόιμαν την είχαν αναγκάσει να παγώσει τα σχέδιά της. Έκτοτε ο Νόιμαν έχει απομακρυνθεί από την διοίκηση της εταιρείας, η οποία έχει προβεί σε ευρεία αναδιάρθρωση και μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. 

Ο ιδρυτής, που έγινε πλούσιος… χάνοντας δισεκατομμύρια 

WeWork: Οι ζημιές, η IPO και ο ιδρυτής που πλούτισε χάνοντας λεφτά-1Ο Νόιμαν είχε φροντίσει να «πουλήσει» πειστικά την ιστορία του φτωχού αγοριού που μεγάλωσε σε ένα κιμπούτς (κοινότητα) στο Ισραήλ για να εξελιχθεί τελικά σε έναν άκρως επιυχημένο επιχειρηματία με καινοτόμες ιδέες. Η WeWork ήταν όπως έλεγε ένα «καπιταλιστικό κιμπούτς». Στο βιβλίο “Billion Dollar Loser” o αρθογράφος του The New Yorker, Ρις Γουίντμαν, παρουσιάζει αλλιώς την ιστορία του 41χρονου. Την ιδέα για τη WeWork την παρουσίασε το 2010.

Οι χώροι γραφείων στους οποίους μπορούσαν να συνυπάρχουν διαφορετικές εταιρείες ήταν ήδη μία διαδεδομένη ιδέα. Πολλοί επιχειρηματίες νοίκιαζαν ένα κτίριο και στη συνέχεια υπενοικίαζαν ένα μέρος του, δίνοντας έμφαση στο σύγχρονο ντιζάιν, την ευελιξία και τις τακτικές «happy hours» στις οποίες οι εργαζόμενοι μπορούσαν να ενισχύσουν το αίσθημα της ομάδας. 

Η πρώτη επένδυση στην εταιρεία ήταν ύψους 1 εκατ. δολαρίων από την πλούσια σύζυγό του Ρεμπέκα Πάλτροου. Έχοντας πολλές επαφές στην υψηλή κοινωνία σύστησε τον σύζυγό της σε αρκετούς υποψήφιους επενδυτές και ο ίδιος έχοντας το χάρισμα να παρουσιάζει ένα ελκυστικό αφήγημα και να γοητεύει πολύ σύντομα συγκέντρωσε χρηματοδότηση 7 εκατ. δολαρίων. Αρχικά υποστήριζε ότι η εταιρεία είχε αντλήσει έμπνευση από την Καμπάλα. Αργότερα όταν άρχισε να «φλερτάρει» με venture capitals της Σίλικον Βάλεϊ το αφήγημα άλλαξε: Η WeWork ήταν ένα «φυσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης» (physical social network). Άντλησε 16,5 εκατ. δολάρια από την Benchmark.

Με τους επενδυτές να ενθαρρύνουν την ταχεία ανάπτυξη άρχισε να νοικιάζει ο ίδιος εκατοντάδες χώρους ανά τον κόσμο και στηριζόταν για να τους γεμίσει σε “προνόμια” όπως δωρεάν μπίρα και ένα Summer Camp. Την ίδια ώρα οι υπάλληλοί του αναγκάζονταν να εργάζονται πολλές ώρες με χαμηλές αμοιβές. Για αυτούς ήταν υποχρεωτική η παρουσία σε ένα after hours πάρτι με την κωδική ονομασία “Thank God It’s Monday”. 

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 2017, όταν ο Νόιμαν έπεισε τον Μασαγιόσι Σον, τον επικεφαλής του ιαπωνικού κολοσσού SoftBank ότι η εταιρεία του αξίζει μία επένδυση 4,4 δισ. δολαρίων από το Vision Fund. Η αποτίμησή της εκτινάχθηκε με την επένδυση αυτή στα 20 δισ. δολάρια και έγινε η τέταρτη πιο πολύτιμη startup στις ΗΠΑ.  Οι επόμενοι γύροι χρηματοδότησης με “οδηγό” την Softbank ανέβασαν την αποτίμηση στα 47 δισ. δολάρια στις αρχές του 2019. Ορισμένοι προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν τον Ιάπωνα επιχειρηματία πως η εταιρεία είναι μία “φούσκα”. Ο ίδιος όμως τον έβρισκε “γοητευτικό”. Σύμφωνα με τον Atlantic πριν λάβει την οριστική απόφαση για την επένδυση ο Μασαγιόσι Σον είχε ρωτήσει τον Άνταμ Νόιμαν: «Ποιος θα κέρδιζε σε μία μάχη, ο έξυπνος τύπος ή ο τρελός;». Και η απάντηση που έπεισε τον Ιάπωνα; «Ο τρελός». Τώρα μάλλον θα το έχει μετανιώσει. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News