Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 16:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα του Σόρος και οι σαρωτικές αλλαγές στους βρετανικούς σιδηροδρόμους

Το στοίχημα του Σόρος και οι σαρωτικές αλλαγές στους βρετανικούς σιδηροδρόμους

Μία βρετανική εταιρεία ψηφιακών κρατήσεων για ταξίδια με τρένο, που σορτάρει ο βρετανικός επενδυτικός βραχίονας του Τζορτζ Σόρος, βλέπει τη μετοχή της να κάνει βουτιά σήμερα, μετά την ανακοίνωση μίας ιστορικής αναθεώρησης του πλαισίου για τους σιδηροδρόμους στη χώρα. 

Οι μετοχές της Trainline καταγράφουν πτώση 21% στις 16:45 ώρα Ελλάδος ενώ νωρίτερα είχαν υποχωρήσει έως και 32%. Οι επενδυτές ρευστοποιούν τη μετοχή μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ένας νέος κρατικός οργανισμός θα δημιουργηθεί για να αποπλοποιήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. 

Η SFM UK Management LLP, η βρετανική μονάδα του Soros Fund Management, έχει σορτάρει τη μετοχή, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Όπως εξηγούν αναλυτές στο CNBC οι σαρωτικές αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας περιλαμβάνουν μία σημαντική λεπτομέρεια που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για το επιχειρηματικό μοντέλο της Trainline. Η νέα κρατική εταιρεία που θα ονομαστεί Great British Railways θα επιβλέπει τρένα, δρομολόγια, χρονοδιαγράμματα, τη λειτουργία των σταθμών, ενώ θα ορίζει τις χρεώσεις και θα εκδίδει τα εισιτήρια. Ενώ θα είναι ιδιωτικές οι εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα τρένα, η GBR θα αναλάβει τις υπηρεσίες των πελατών με ειδικές συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες. 

Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το 2023, αλλά έχουν ήδη επικριθεί από την μεγαλύτερη ένωση σιδηροδρόμων στη χώρα, RMT, η οποία κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία» να φύγει η χώρα από τις αποτυχίες που δοκιμάζουν το σιδηροδρομικό της δίκτυο τις τελευταίες δεκαετίες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News