Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 22:36
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πετρέλαιο: Με νέες απώλειες άνω του 3%

Πετρέλαιο: Με νέες απώλειες άνω του 3%

Σε ελεύθερη πτώση επιδόθηκαν σήμερα και οι τιμές πετρελαίου, οι οποίες βυθίστηκαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών ότι τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές της Ασίας θα κάμψουν τη ζήτηση για αργό και οι φόβοι για πληθωρισμό θα ωθήσουν τελικά την Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια για αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας. 

Συναλλασσόμενοι επικαλέστηκαν και στις φημολογίες ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα έχουν σημειώσει πρόοδο, που σημαίνει ότι η Τεχεράνη μπορεί να βγει ξανά στις αγορές πετρελαίου αυξάνοντας τις εξαγωγές της και ενισχύοντας έτσι την παγκόσμια προσφορά. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρεί περισσότερο από 3% διαμορφούμενη στα 66,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη κατέγραφε αντίστοιχη πτώση στα 63,36 δολάρια. Νωρίτερα, η τιμή αργού σημείωνε απώλειες άνω του 5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Απριλίου και για τις δύο τιμές. 

«Η παγκόσμια εικόνα για τη ζήτηση είναι πιθανόν η πιο αντιφατική που έχει υπάρξει από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, καθώς αφενός παρατηρείται βελτίωση της ζήτησης στη Δύσης και αφετέρου οι προοπτικές στην Ασία επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο», αναφέρει η Σόφι Γκρίφιθ, αναλύτρια της OANDA, σημειώνοντας ότι η αντίθεση αυτή τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα. 

Την ίδια στιγμή, οι φημολογίες ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στην προοπτική της ταχύτατης ανάκαμψης της οικονομίας ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, σε κρυπτονομίσματα και μετοχές. 

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν πτώση παρά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ και τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου, ενώ η ζήτηση για βενζίνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News