Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 20:44
ΗΠΑ

Διευθύνων σύμβουλος της Colonial: Γιατί πλήρωσα λύτρα 4,4 εκατ.δολαρίων στους χάκερς

Διευθύνων σύμβουλος της Colonial: Γιατί πλήρωσα λύτρα 4,4 εκατ.δολαρίων στους χάκερς

Ο επικεφαλής της Colonial Pipeline έμαθε ότι βρισκόταν σε μεγάλο πρόβλημα το ξημέρωμα της 7 Μαΐου, όταν ένας υπάλληλος βρήκε ένα σημείωμα για πληρωμή λύτρων από χάκερ σε έναν υπολογιστή της αίθουσας ελέγχου. Μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζόζεφ Μπλάντ είχε λάβει μία πολύ δύσκολη απόφαση: Έπρεπε να πληρώσει.

Σε δηλώσεις του στη WSJ, o Μπλάντ ανέφερε ότι ενέκρινε την πληρωμή λύτρων ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων, επειδή κανένας δεν γνώριζε με ακρίβεια σε τί βαθμό οι χάκερς είχαν παραβιάσει τα συστήματα της εταιρείας ή πόσο καιρό θα χρειαζόταν για να επιστρέψει σε λειτουργία ο αγωγός.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή του Μπλάντ ότι πράγματι η εταιρεία πλήρωσε τα λύτρα, λέγοντας ότι ήταν μια επιλογή που ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που θα είχε το κλείσιμο μιας τέτοιας κρίσιμης ενεργειακής υποδομής. Η Colonial Pipeline προμηθεύει περίπου το 45% των καυσίμων για την Ανατολική Ακτή, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Ξέρω ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση», είπε ο κ. Μπλάντ στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την κυβερνοεπίθεση. «Δεν το έκανα ελαφρά τη καρδία. Θα παραδεχτώ ότι δεν πήρα εύκολα την απόφαση, βλέποντας τα χρήματα να πηγαίνουν σε αυτού του είδους τους ανθρώπους».

Η πληρωμή λύτρων είχε αναφερθεί από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, αλλά η Colonial Pipeline δεν είχε επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο Μπλαντ ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις και τον τρόπο πληρωμής. Αρκετές πηγές ισχυρίστηκαν ότι τα λύτρα πληρώθηκαν σε bitcoin.

Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που συνδέουν τα διυλιστήρια γύρω από το Χιούστον με τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μέχρι την περιοχή της Νέας Υόρκης. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αγωγών για διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ και μεταφέρει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι ανακάλυψε στις 7 Μαΐου ότι είχε πέσει «θύμα κυβερνοεπίθεσης» και αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας ορισμένα συστήματά της, για προληπτικούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκαν προσωρινά όλες οι δραστηριότητές της, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία, την κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσε η οργάνωση Darskside η οποία χρησιμοποίησε ένα λυτρισμικό, ένα κακόβουλο πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας για να εισέλθει σε ένα σύστημα κλειδώνοντας αρχεία και στη συνέχεια ζητεί λύτρα για να τα ξεκλειδώσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News