Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 20:26
OIKONOMIA

Λάρι Σάμερς: Υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας

Λάρι Σάμερς: Υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας

Για «επικίνδυνο εφησυχασμό» ως προς τον πληθωρισμό κατηγόρησε την Φέντεραλ Ριζέρβ ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας με την άκρως υποστηρικτική στάση της κεντρικής τράπεζας. 

Ο Σάμερς αναφέρθηκε στα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμέτωπιση της κρίσης, τα οποία διόγκωσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 15%. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας επίσης και για την αγορά εργασίας, υπογράμισε την εκτεταμένη πλέον έλλειψη εργαζομένων, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι το βασικό πρόβλημα είναι η εξασθενημένη κατάσταση της απασχόλησης.

Κατά συνέπεια, ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η αμερικανική οικονομία είναι, όπως προειδοποίησε, η υπερθέρμανση και ο πληθωρισμός των τιμών ενεργητικού. 

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αγοράζει ομόλογα και άλλους τίτλους αξίας 120 δισ. δολ. το μήνα και κρατά τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν για την τόνωση της οικονομίας. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επικαλούνται το γεγονός ότι η αγορά εργασίας ακόμα απέχει περίπου 8 εκατ. θέσεις εργασίας από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Ο Σάμερς ανέφερε ακόμα ότι οι τελευταίες προβλέψεις της Fed – από τον περασμένο Μάρτιο – έδειξαν ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, δημιουργώντας έτσι έναν «επικίνδυνο εφησυχασμό» στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

Αυτό μπορεί να προκαλέσει «πραγματικά ζημιά» στην οικονομία εάν η Fed χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική της πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τόνισε. Παρότι δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς η Fed θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της, ο Σάμερς ανέφερε ότι «θα πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News