Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 11:41
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Goldman Sachs: Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Goldman Sachs: Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Έως το φθινόπωρο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών, εκτιμά η Goldman Sachs.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί ατόμων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ενώ έως τον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ και του Καναδά. Αυτό σημαίνει ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουν καταγραφεί σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από τα εμβόλια.

Η Goldman εκτιμά ότι η αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η επιτροπή θα συνεδριάσει στις 10 και πιθανώς στις 17 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το CNBC.

Ο σύμβουλος του αμερικανικού προγράμματος για τα εμβόλια, Operation Warp Speed, δρ Μονσέφ Σλάουι, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αρχίσουν να εμβολιάζουν τον κόσμο μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα δοθεί έγκριση από το FDA. Η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της 35-40 εκατ. δόσεις το Δεκέμβριο. Ο δρ Σλάουι έχει πει στο CNBC ότι οι Αμερικανοί θα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα σε μεγάλο βαθμό έως το καλοκαίρι του 2021.

Στην Ευρώπη, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αρμόδια επιτροπή, European Medicines Agency, θα εγκρίνει τα πρώτα εμβόλια έως τα τέλη του έτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έχει εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό του το Μάρτιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Αυστραλία αναμένεται να αγγίξουν το ίδιο ορόσημο το Μάιο.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, τα παιδιά κάτω των 12 ετών αναμένεται να αρχίσουν να εμβολιάζονται τον Οκτώβριο του 2021, καθώς επάρκεια εμβολίων θα υπάρξει κάποια στιγμή στα μέσα του δεύτερου τριμήνου του έτους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News