Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκτός της μαύρης λίστας αποκλεισμού η Xiaomi 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή στην κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης

ΗΠΑ: Εκτός της μαύρης λίστας αποκλεισμού η Xiaomi 

Στην αφαίρεση της κινεζικής Xiaomi από τη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον με τις αποκλεισμένες εταιρείες, θα προχωρήσει το αμερικανικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ. 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή, στην κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, να τοποθετήσει την Xiaomi στη μαύρη λίστα μαζί με άλλες επτά κινεζικές εταιρείες στις οποίες δεν επιτρέπεται να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις, ενώ δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία. Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης πάρθηκε στις τελευταίες ημέρες της θητείας της, επικαλούμενη ότι η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διατηρούσε σχέσεις με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. 

Η Xiaomi δεν κάθισε «με τα χέρια σταυρωμένα» και κατέθεσε μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον «παράνομη και αντισυνταγματική», αρνούμενη κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας. Τον Μάρτιο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο προσωρινά μπλόκαρε τον αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης «προβληματική». 

Μετά την προσωρινή δικαίωση, αρκετές κινεζικές εταιρείες προχώρησαν σε παρόμοιες κινήσεις προκειμένου να βγουν από τη μαύρη λίστα, όπως είχε αναφέρει το Reuters. 

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να επιλύσουν τη διένεξη δίχως περαιτέρω διεκδικήσεις, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη αντιπαράθεση η οποία κλιμάκωσε περισσότερο τις σινο-αμερικανικές εντάσεις. 

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης η μετοχή της Xiaomi κατέγραφε κέρδη περί του 6% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ από τον Ιανουάριο όταν και τέθηκε η εταιρεία στη μαύρη λίστα οι απώλειές της έχουν φθάσει σχεδόν στο 20%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News