Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 14:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Δικαίωση της Amazon σε πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή

Το δικαστήριο υποστηρίζει ότι για την Amazon δεν προκύπτει κάποιο επιλεκτικό πλεονέκτημα

Ε.Ε.: Δικαίωση της Amazon σε πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή

Νέα «ήττα» υπέστη η Ευρωπαϊκής Ένωση αναφορικά με τις πολυεθνικές εταιρείες και το καθεστώς ευνοϊκής φορολόγησης που απολάμβαναν σε χώρες μέλη της Ε.Ε., καθώς το ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δικαίωσε την Amazon στην έφεση που είχε καταθέσει αφορούσε την εντολή των Βρυξελλών να αποδώσει 250 εκατ. ευρώ για φόρους, που παρανόμως δεν είχε καταβάλει στη μικροσκοπική ευρωπαϊκή χώρα. 

Σε ξεχωριστή υπόθεση και για τον ίδιο λόγο, απέρριψε την έφεση της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Engie, διατηρώντας την εντολή για την καταβολή ύψους 120 εκατ. ευρώ για φόρους από προηγούμενες χρήσεις. 

Στην απόφασή του, το δικαστήριο υποστηρίζει ότι για την Amazon δεν προκύπτει κάποιο επιλεκτικό πλεονέκτημα, στη συμφωνία που είχε κάνει με τις φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέδειξε επαρκώς, βάσει της νομοθεσίας, ότι υπήρξε αδικαιολόγητη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της θυγατρικής του ομίλου Amazon στην Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Η Κομισιόν στην αγωγή της το 2017 υποστήριζε ότι η αμερικανική εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου δεν απέδιδε φόρους για σχεδόν τα τρία τέταρτα των κερδών από τις επιχειρήσεις της εντός της Ε.Ε., διοχετεύοντας τα κέρδη σε μια εταιρεία συμμετοχών η οποία είχε μηδενική φορολόγηση. 

Για την Engie, η Κομισιόν υποστήριξε το 2018, ότι η συμφωνία με τις αρχές του Λουξεμβούργου, τεχνητά μείωνε το φορολογικό περιθώριο της εταιρείας, κάτι που σήμαινε ότι φορολογούταν με ένα συντελεστή 0,3% για συγκεκριμένα κέρδη στη χώρα σχεδόν μια δεκαετία. Γι αυτή την υπόθεση το δικαστήριο απεφάνθη ότι η γαλλική εταιρεία επωφελήθηκε αποκτώντας φορολογικό πλεονέκτημα. 

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στις προσπάθειες της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να επιβάλει πρόστιμα στις πολυεθνικές για τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

Στην προσπάθειά της αυτή στην οποία έχει βρει σύμμαχο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, έχει υποστεί αρκετές ήττες. Η μεγαλύτερη εξ αυτών, ήταν πέρυσι όταν το Γενικό Δικαστήριο δικαίωσε την Apple στην έφεση που είχε καταθέσει για πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ, για μη καταβολή φόρων στην Ιρλανδία, το μεγαλύτερο πρόστιμο που είχε επιβληθεί ποτέ στην Ευρώπη. 

Το ίδιο δικαστήριο το 2019 απέρριψε την εντολή στην αμερικανική αλυσίδα Starbucks, να καταβάλει 30 εκατ. ευρώ για μη αποδιδόμενους φόρους στην Ολλανδία, ενώ παρόμοια εντολή απέρριψε και στο Βέλγιο που αφορούσαν 39 πολυεθνικές, μεταξύ άλλων τη BP και τη BASF.

Παρά την απόρριψη των εντολών αυτών, οι προσπάθειες της Βεστάγκερ έχουν στεφθεί με επιτυχία αναφορικά με την αλλαγή αυτών των ευνοϊκών ρυθμίσεων, αναγκάζοντας τις Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και το Βέλγιο να προχωρήσουν σε αλλαγή τους. Παράλληλα με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση από τις αρχές σε όλο τον κόσμο, για έναν κοινό φορολογικό συντελεστή στις πολυεθνικές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News