Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 12:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπήκαν οι χάκερς στον μεγαλύτερο αγωγό των ΗΠΑ;

Πώς μπήκαν οι χάκερς στον μεγαλύτερο αγωγό των ΗΠΑ;

Το χακάρισμα του αγωγού Colonial Pipeline, του μεγαλύτερου αγωγού καυσίμων στις ΗΠΑ, προκαλεί αναταραχή, ελλείψεις στα πρατήρια βενζίνης, πιθανή άνοδο των τιμών και πρωτίστως έντονη ανησυχία για το πόσο ευάλωτες είναι υποδομές καθοριστικής σημασίας. Θεωρείται ως μία από τις πιο σοβαρές επιθέσεις σε μεγάλη υποδομή στην ιστορία των ΗΠΑ. Πώς όμως μπορεί κάποιος να επιτεθεί ψηφιακά σε έναν αγωγό; 

Πέρα από τους σωλήνες, τις αντλίες και τις τεράστιες εγκαταστάσεις, οι αγωγοί στηρίζονται και ευρύτερα τα συστήματα διανομής ενέργειας στηρίζονται σήμερα σε ψηφιακά εργαλεία. Αισθητήρες πίεσης, θερμοστάτες, βαλβίδες και οι αντλίες χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ροής του ντίζελ, της βενζίνης και των καυσίμων για αεροσκάφη σε εκατοντάδες μίλια σωληνώσεων. O Colonial έσει ακόμη και ένα υψηλής τεχνολογίας “smart pig” ρομπότ, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στις σωληνώσεις για να ελέγχξει πιθανά προβλήματα στο σύστημα. 

The Colonial Pipeline

Όλη αυτή η τεχνολογία για τη λειτουργία του συνδέεται σε ένα κεντρικό σύστημα, όπως εξηγεί το BBC. Και όπου υπάρχει διασυνδεσιμότητα υπάρχει και κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης. Οι απευθείας επιθέσεις σε τέτοιου είδους υποδομές είναι σπάνιες, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Ωστόσο εάν εγκληματικά δίκτυα αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα των υπολογιστών μέσω των διοικητικών υπηρεσιών τους, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Οι περισσότερες μεγάλες επιθέσεις ξεκινούν με την αποστολή ενός email, που κάποιος ανυποψίαστος υπάλληλος ανοίγει. 

Οι χάκερς θα μπορούσαν να βρίσκονται θεωρητικά επί εβδομάδες ή και μήνες μέσα στο δίκτυο IT του Colonial πριν εξαπολύσουν την επίθεση και ζητήσουν λύτρα. Τον Φεβρουάριο ένας χάκερ είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης της Φλόριντα και προσπάθησε να ρίξει μία επικίνδυνη ποσότητα χημικού σε αυτό. Ένας εργαζόμενος είδε τι συνέβαινε στην οθόνη του και σταμάτησε εγκαίρως την επίθεση. 

Πώς μπήκαν οι χάκερς στον μεγαλύτερο αγωγό των ΗΠΑ;-1

Το 2015 χάκερ στην Ουκρανία είχαν καταφέρει να μπουν στους ψηφιακούς διακόπτες ενός εργοστασίου ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας μπλακ άουτ που επηρέασε χιλιάδες νοικοκυριά. 

Το FBI έχει επιβεβαιώσει ότι για τη συγκεκριμένη επίθεση υπεύθυνη είναι η DarkSide, μία σχετικά νέα αλλά αρκετά επιθετική συμμορία του κυβερνοχώρου με έδρα της πιθανότατα τη Ρωσία. Η Μόσχα πάντως αρνείται την όποια εμπλοκή, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι κρύβεται η Ρωσία πίσω από την επίθεση. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News