Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 20:38
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

E.E.: Ικανοποίηση για την ποιότητα των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

E.E.: Ικανοποίηση για την ποιότητα των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Την άποψη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πιο μόνιμο «εργαλείο», εάν αποδειχθεί η επιτυχία του στην τόνωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία μίας πιο πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, εξέφρασαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δηλώσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο. 

«Οσο πιο επιτυχημένη αποδειχθεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια θα έχουμε για να αρχίσουμε συζητήσεις σχετικά με την υιοθέτησή του σε μόνιμη βάση», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές επειδή θα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το ευρωπαϊκό χρέος τα επόμενα 30 έτη», ανέφερε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι. Ο ίδιος ανέφερε ότι «εάν στο μέλλον το εργαλείο αυτό λειτουργήσει θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης για να αποπληρώσουμε αυτό το κοινό χρέος, πιστεύω ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις για τη λήψη και νέων πρωτοβουλιών». 

Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ποιότητα» των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έλαβε συνολικά 14 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία , τη Σλοβενία και την Πολωνία. «Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», τόνισε, παρά το γεγονός ότι τα τέλη Απριλίου δεν ήταν «αυστηρή» προθεσμία.

Προσέθεσε δε, ότι τα εθνικά σχέδια έχουν καλή ισορροπία σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να μπορέσουν οι οικονομίες να επιτύχουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Ντοπρόβσκις ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, βάσει 11 κριτηρίων. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, ώστε η Κομισιόν να καταθέσει στο Συμβούλιο τις προτάσεις της το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου και να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές εντός του καλοκαιριού.  Πριν να γίνει αυτό, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η απόφαση για τους ίδιους πόρους σε όλα τα κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έγκριση από 8 κράτη-μέλη, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για τα εθνικά σχέδια που έχουν κατατεθεί. Όπως είπε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους, από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση, για να εγκριθούν. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι μια χώρα μπορεί να κάνει αίτηση ως τον Αύγουστο του 2023. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα για δάνεια, ή σχεδιάζουν να το κάνουν, προσέθεσε.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News