Business & Finance Κυριακή 9/05/2021, 15:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Ναι» στην υπέρβαση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της

Η εστίαση στην πλήρη ή τη μέγιστη απασχόληση έχει νόημα στο τρέχον πλαίσιο των χαμηλότερων επιτοκίων

ΕΚΤ: «Ναι» στην υπέρβαση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της και να αποδεχτεί μια υπέρβαση του στόχου της για τον πληθωρισμό, ούτως ώστε να αντισταθμίσει τα χρόνια που οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα,

Αυτό αναφέρει σημερινή του συνέντευξη στους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

Ο στόχος της ΕΚΤ για χρόνια είναι ο πληθωρισμός να κινείται πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%.

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία έχουν αποδυναμώσει τις πιέσεις στον μισθολογικό πληθωρισμό και «έχει νόημα» να αποδεχτούμε μια ορισμένη περίοδο υπέρβασης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το ιστορικό της υποτονικότητας του πληθωρισμού, υποστήριξε ο Ρεν.

Όπως τόνισε ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε ο στόχος είχε «δημιουργήσει μια αντίληψη για ασυμμετρία και κάποια ασάφεια». Η Τράπεζα της Φινλανδίας εκτιμά ότι ο εκ των πραγμάτων στόχος του πληθωρισμού της ΕΚΤ είναι 1,6% έως 1,8%, με τον Ρεν να προσθέτει: «Το χειρότερο είναι ότι το 2% έχει θεωρηθεί ως ανώτατο όριο και αυτό μειώνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Η εστίαση στην πλήρη ή τη μέγιστη απασχόληση έχει νόημα στο τρέχον πλαίσιο των χαμηλότερων φυσικών επιτοκίων, συμπληρώνει.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι «πολύ σημαντικό» για τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν τη μείωση των επιπέδων του χρέους τους, τα οποία έχουν αυξηθεί ως απάντηση στην πανδημία. «Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμη μια πολύ φιλική νομισματική πολιτική. Αυτή η στάση, ωστόσο, δεν θα διατηρηθεί για πάντα και σε κάποιο σημείο το κόστος χρηματοδότησης του δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί», σημείωσε.

«Αν κοιτάξετε το μείγμα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής κατά την έξοδο από την κρίση. . . η νομισματική πολιτική θα πρέπει να έχει έναν ελεύθερο ρόλο, υπό την έννοια ότι θα διασφαλίσει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια γέφυρα πάνω από τα προβληματικά νερά», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News