Business & Finance Σάββατο 8/05/2021, 21:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αγωγή σε ομάδα ερευνών για διαφορετικά στοιχεία του πληθωρισμού

Τα στοιχεία της ENAGroup είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία

Τουρκία: Αγωγή σε ομάδα ερευνών για διαφορετικά στοιχεία του πληθωρισμού

Αγωγή εναντίον ερευνητικής ομάδας κατέθεσε Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, Turkstat, διότι δημοσίευσε διαφορετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από αυτά του κρατικού οργανισμού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Στην αγωγή η Turkstat απαιτεί να επιβληθεί πρόστιμο στην ENAGroup, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα, για «σκόπιμη δυσφήμιση» του επίσημου οργανισμού στατιστικών στοιχείων και «παραπλάνηση της κοινής γνώμης». Η εν λόγω ομάδα άρχισε να δημοσιεύει τα δικά της στοιχεία για τον πληθωρισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν μέσω ισχυρισμών από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύει στοιχεία που δείχνουν μικρότερη αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Τα στοιχεία της ENAGroup είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 2,6% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, ρυθμός υπερδιπλάσιος από το 1,1% που δημοσίευσε η επίσημη υπηρεσία. Για το σύνολο του 2020 η ερευνητική ομάδα εκτιμάει ότι οι τιμές καταναλωτή «εκτοξεύθηκαν» στο 36,7%.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Λούτφι Έλβαν δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι η στατιστική υπηρεσία κατέθεσε αγωγή «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Η ENAGroup έχει στόχο να «βλάψει και να δυσφημίσει το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο» διαδίδοντας παραπλανητικά δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν υφίσταται το ενδεχόμενο η Turkstat να παίζει με αριθμούς ή με τον πληθωρισμό στο 30% με 40%», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών.

Η αγωγή κατατέθηκε τον Φεβρουάριο και ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τους ερευνητές για κατάθεση τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει ο Βέισελ Ουλούσοι, καθηγητής οικονομικών σε πανεπιστήμιο με έδρα την Κωνσταντινούπολη και επικεφαλής της ENAGroup. Προς το παρόν δεν έχει κατασθεί σαφές εάν η έρευνα των εισαγγελέων θα οδηγήσει σε δίκη εναντίον της ομάδας, δήλωσε ο Ουλούσοι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η ομάδα δημοσιεύει τη βάση δεδομένων και τη μεθοδολογία της στην ιστοσελίδα της.

«Πιστεύουμε ότι η φήμη της Turkstat δεν πρέπει να υποστεί ζημιά με μια τόσο στοιχειώδη έρευνα», τόνισε. «Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε την Turkstat, απλά προσπαθούμε να συμπληρώσουμε τα δεδομένα τους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News