Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 16:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: 2 στις 5 τράπεζες δεν αναγνωρίζουν «κόκκινα» δάνεια

Οι αιτήσεις για πτωχεύσεις μειώθηκαν σε κάθε τρίμηνο του προηγούμενου έτους

ΕΚΤ: 2 στις 5 τράπεζες δεν αναγνωρίζουν «κόκκινα» δάνεια

Περί του 40% των τραπεζών της Ευρωζώνης αρνούνται να συμβιβασθούν με την πραγματικότητα αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αποφεύγοντας να τα χαρακτηρίζουν ως τέτοια ευελπιστώντας σε καλυτερευση των οικονομικών συνθηκών, ή πολύ απλά επιλέγοντας να «κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε σήμερα Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος του επικεφαλής σύμβουλού της. 

Όπως ανέφερε ο Αντρέα Ενρία κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Reuters, η πλειοψηφία των τραπεζών στην Ευρωζώνη διαχειρίσθηκαν όπως έπρεπε τα κακά δάνεια, ωστόσο για «δύο στις πέντε τράπεζες» οι προσπάθειές τους δεν στέφθηκαν με επιτυχία, για παράδειγμα επειδή δεν εντόπισαν εγκαίρως ποια δάνεια δεν θα πληρώνονταν. 

Από τότε που επιβλήθηκαν τα lockdowns πέρυσι, η ΕΚΤ προέτρεψε τις τράπεζες να προβλέψουν τις ζημιές και να διαθέσουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να τις απορροφήσουν, χαλαρώνοντας παράλληλα τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και για τη ρευστότητα, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τις τράπεζες.

Οι 50 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν αφήσει στο περιθώριο περί των 135 δισ. δολαρίων, ως προβλέψεις για να καλύψουν τυχόν πιστωτικές απώλειες, όπως εκτιμάει η S&P Global Ratings.

«Η πλειοψηφία των τραπεζών συμμορφώνεται ευρέως με τις προσδοκίες μας», τόνισε ο Ενρία κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. «Ακόμη, περίπου δύο στις πέντε τράπεζες, παρουσιάζουν σημαντικά κενά ως προς αυτό που αναμένουμε από αυτές».

Παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, οι τράπεζες στις χώρες αυτές, κατάφεραν να μειώσουν το ποσό των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς τους, βοηθούμενες εν μέρει από τις κρατικές εγγυήσεις, τα μορατόριουμ για τις πληρωμές και τα σχέδια για να ξεφορτωθούν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ανώτατος σύμβουλος της ΕΚΤ, ορισμένες τράπεζες απλώς δεν έλαβαν υπόψη  στους υπολογισμούς τους το ενδεχόμενο να μπει τέλος στην κυβερνητική στήριξη, ή δεν έδειξαν τη διάθεση να επικοινωνήσουν νωρίς με τους δανειολήπτες για να προγραμματίσουν εκ νέου τα καθυστερημένα δάνεια.

«Το αίσθημα μου είναι ότι υπάρχει μια τάση “περιμένουμε και θα δούμε”, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αρκετές πληροφορίες, οπότε ας περιμένουμε ένα μήνα, ίσως τότε ξεκινήσει η ανάκαμψη. Όμως υπάρχουν τράπεζες που προσπαθούν πραγματικά να καλύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αναδομήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους στο τέλος του επόμενου έτους ή ακόμα και αργότερα, σε περίπτωση που ο πλήρης αντίκτυπος των πτωχεύσεων, χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να καταστεί εμφανής.

Ο Ένρια δεν ονόμασε συγκεκριμένες τράπεζες, ωστόσο επέστησε την προσοχή. 

«Είναι λίγο νωρίς για να χαλαρώσουν οι παροχές», τόνισε. «Σε κανονικές υφέσεις, οι τράπεζες αρχίζουν να εκδίδουν προβλέψεις μόλις φτάσουμε στο αποκορύφωμα των πτωχεύσεων. Όμως τώρα δεν έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την υλοποίηση των προβλημάτων στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων».

Οι αιτήσεις για πτωχεύσεις μειώθηκαν σε κάθε τρίμηνο του προηγούμενου έτους σε σύγκριση με το 2019, με τα μέτρα στήριξης για την πανδημία να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη μείωση αυτή. 

Αναγνώρισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία βελτιώθηκαν και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, στο οποίο δάνεια αξίας περί των 1,4 τρισ. ευρώ δεν θα εξυπηρετηθούν, είναι «πολύ λιγότερο πιθανό» επί του παρόντος, από ό, τι όταν δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Επανέλαβε την πρόθεση της ΕΚΤ να άρει τον Σεπτέμβριο τη σύσταση που περιορίζει τα μερίσματα και τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών των τραπεζών, εκτός εάν η οικονομική κατάσταση «επιδεινωθεί σημαντικά».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News