Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 15:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ο «καλπάζων» πληθωρισμός διατήρησε τα επιτόκια στο 19% 

Η σημερινή απόφαση ήταν αναμενόμενη

Τουρκία: Ο «καλπάζων» πληθωρισμός διατήρησε τα επιτόκια στο 19% 

Να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 19%, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της, στην οποία επανέλαβε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα από τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός στη γείτονα συνεχίζει να «καλπάζει», σκαρφαλώνοντας στο 17,14% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. 

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα έχει απωλέσει περί του 13% από τον περασμένο Μάρτιο, μετά την αιφνίδια αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη Νασί Αγκμπάλ, από τον Σαχάπ Καβσίογλου, μετά από μόλις τέσσερις μήνες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του. 

Η σημερινή απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς σε πρόσφατο poll του Reuters, 18 οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι τα επιτόκια στην Τουρκία θα παραμείνουν αμετάβλητα, πριν η κεντρική τράπεζα τα μειώσει αρχής γενομένης από το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα επισήμανε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας του Μαρτίου, έχουν αρχίσει να περιορίζουν τη ζήτηση στην οικονομία, ενώ σε σχέση με την ανακοίνωσή της του Απριλίου απουσιάζει η φράση «να διατηρηθεί η σφιχτή νομισματική πολιτική». 

«Ο αρνητικός αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην πίστωση και στην εγχώρια ζήτηση έχει αρχίσει να γίνεται ορατός», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών, η τωρινή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί, έως ότου θα υπάρξει μια σημαντική μείωση, σύμφωνη με τις προβλέψεις στην Αναφορά για τον Πληθωρισμού του Απριλίου».

Την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2021, από το 9,4% στο 12,2%, προβλέψεις όμως ακόμη αρκετά χαμηλότερες από τις προσδοκίες της αγοράς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News