Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 16:23

H Ινδία έκλεισε την πόρτα του 5G στις κινεζικές εταιρείες

H Ινδία έκλεισε την πόρτα του 5G στις κινεζικές εταιρείες

Το υπουργείο τηλεπικοινωνιών της χώρας απέκλεισε τους κολοσσούς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei και ΖΤΕ από τις δοκιμές για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Χορήγησε άδεια σε περισσότερες από δέκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι ευρωπαϊκές Ericsson και Nokia, αλλά και η μονάδα δικτύων της κορεατικής Samsung, να πραγματοποιήσουν εξάμηνη δοκιμή της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς. Αλλά οι δύο κινεζικές εταιρείες δεν ήταν μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνει το BBC. 

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για την κινητή τηλεφωνία – βάσει συνδρομητών- μετά την κίνα. Οι ιδιωτικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, Jio Infocomm (του ομίλου Reliance), Bharti Airtel και Vodafone Idea θα συμμετέχουν στις δοκιμές μαζί και με την κρατικά ελεγχόμενη MTNL.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Νέο Δελχί δεν είχε μέχρι στιγμής επιβάλλει κανενός είδους επίσημη απαγόρευση για τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες και είναι βασικοί προμηθευτές για τις ινδικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ενισχύσει την εποπτεία των δικτύων της χώρας, επικαλούμενο όπως και άλλες χώρες απειλές για την εθνική ασφάλεια. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε επισημάνει ότι θα επιλέξει μόνο «έμπιστες» πηγές για τα νέα δίκτυα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei για κατασκοπία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News