Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 14:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Facebook: Αποφασίζει σήμερα εάν θα ανοίξει τον λογαριασμό του Τραμπ

Facebook: Αποφασίζει σήμερα εάν θα ανοίξει τον λογαριασμό του Τραμπ

Το ανεξάρτητο εποπτικό συμβούλιο του Facebook ανακοίνωσε ότι θα εκδόσει σήμερα την απόφασή του που θα καθορίζει εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να επιστρέψει στις πλατφόρμες του Facebook και του Instagram.

Το Facebook ήταν μεταξύ των social media που είχαν παγώσει τους λογαριασμούς του τραμπ, στον απόηχο της αιματηρής εισβολής ενός όχλου οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ο διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είχε επισημάνει ότι η αναστολή των λογαριασμών του πρώην προέδρου ήταν αναγκαία για να περιοριστεί ο κίνδυνος της βίας έως και την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Η εταιρεία στη συνέχεια παρέπεμψε το θέμα στο εποπτικό συμβούλιο προκειμένου αυτό να κρίνει το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας από τους πιο ισχυρούς χρήστες της. 

Το Facebook έχει αναφέρει ότι έχει εντοπίσει δύο αναρτήσεις του κ. Τραμπ που παραβίασαν τους κανόνες τους κατά της εξύμνησης βίας και υποστήριξης μίας στάσης. Σε βίντεο πυο ανέβασε στο Facebook με συνοδευτική ανάρτηση ο κ. Τραμπ επαναλάμβανε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους για νοθεία στις εκλογές, ενώ ενθάρρυνε το πλήθος να επιστρέψει σπίτι του ειρηνικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η οργή τους ήταν δικαιολογημένη. 

Κάποιοι είχαν κατηγορήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έδρασε εγκαίρως. Από την άλλη το Facebook πάντως δέχθηκε και έντονες επικρίσεις για την απόφασή του από μερίδα αναλυτών που είδαν την κίνηση ως λογοκρισία ή προσπάθεια έμμεσης στήριξης της επικείμενης δημοκρατικής κυβέρνησης. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν με αφορμή και την απόφαση του Twitter να αποπέμπψει για πάντα τον Τραμπ, ότι η ισχύς που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες αυτές στο να αποφασίζουν ποιες φωνές επιτρέπεται να ακούγονται και ποιες όχι είναι ίσως πιο επικίνδυνη από τις αναρτήσεις του πρώην προέδρου. «Η αντίδραση στην απόφασή μας αποκαλύτει τις λεπτές ισορροπίες που καλούνται να ακολουθήσουν οι εταιρείες μας» σχολίασε τον περασμένο Ιανουάριο ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος διεθνών σχέσεων του Facebook. 

Σημειώνεται ότι το εποπτικό συμβούλιο έχει 20 μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δικηγόροι. Σε αυτό συμμετέχουν όμως επίσης ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην πολιτικοί και δημοσιογράφοι.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News