Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Πώς ο Μπέζος νίκησε τα ταμπλόιντ

Bloomberg: Πώς ο Μπέζος νίκησε τα ταμπλόιντ

«Ας σηκώσει το χέρι του όποιος νομίζει ότι είχε πιο δύσκολη εβδομάδα από εμένα». Ήταν 14 Φεβρουαρίου 2019 και ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία των 25 ετών της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος ετοιμαζόταν να δώσει εξηγήσεις στους υπαλλήλους του. Έως τότε η ικανότητά του να μην μπλέκει τα επαγγελματικά με τα προσωπικά ήταν απαράμιλλη. Το ταλέντο αυτό τον είχε βοηθήσει να εξελίξει την Amazon σε αυτοκρατορία, να ιδρύσει την Blue Origin με τις διαστημικές φιλοδοξίες και να δώσει νέα πνοή στην Washington Post- όλα αυτά κρατώντας μακριά από τα φώτα την οικογενειακή του ζωή. Αλλά όλα αυτά ανετράπησαν σε μία στιγμή, όταν το National Enquirer αποκάλυψε τη σχέση του με μία παντρεμένη πρώην τηλεπαρουσιάστρια και έγινε ξαφνικά αντικείμενο σχολιασμού των ταμπλόιντ ανά τον κόσμο. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε εκτενές ρεπορτάζ το οποίο υπογράφει ο Brad Stone, συγγραφέας του βιβλίου  «Amazon Unbound: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire», αντί να ακολουθήσει την τακτική που προτείνεται στους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, όταν μπαίνουν στο στόχαστρο του Τύπου – να μείνει σιωπηλός και να περιμένει την καταιγίδα να περάσει- ο Μπέζος αποφάσισε να πολεμήσει τα ταμπλόιντ με δημόσιες δηλώσεις. Έκανε μία ανάρτηση στο blog του που περιελάμβανε περιγραφές των φωτογραφιών που το Enquirer υποστήριζε ότι είχε στη κατοχή του, μεταξύ των οποίων και μία «selfie κάτω από τη ζώνη». Άφησε να εννοηθεί ότι το περιοδικό είχε πολιτικά κίνητρα αναφερόμενος στις διασυνδέσεις του Enquirer με τη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά της για τον Μπέζος και την Washington Post. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Σαουδικής Αραβίας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σχέση του με την τότε σύζυγό του, Μακένζι. «Η Μακένζι και εγώ είχαμε μία καλή, υγιή συζήτηση ενηλίκων για το θέμα. Είναι μια χαρά. Τα παιδιά είναι μια χαρά. Τα μίντια κάνουν γιορτή» έγραψε. 

Η εξωσυζυγική σχέση ήταν ένα σοκ για τα περισσότερα στελέχη της εταιρείας, αν και ορισμένα εξ αυτών είχαν παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του αφεντικού τους. Κάποιες συναντήσεις είχαν ακυρωθεί λή αναβληθεί και συνεργάτες πολλών ετών δυσκολεύονταν να κλείσουν μαζί του σύντομα ραντεβού. 

Όπως τώρα πολλοί γνωρίζουν η νέα φιλενάδα του αφεντικού, η Λόρεν Σάντσες, ήταν πιλότος ελικοπτέρων. Ο Μπέζος είχε επίσης κάνει μαθήματα πιλότου. Και μετά υπήρχε και κάτι άλλο περίεργο. Οι Τζφ και Μακένζι Μπέζος είχαν ανακοινώσει το διαζύγιό τους μέσω Twitter στις 9 Ιανουαρίου. Αλλά λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το νομικό και οικονομικό τμήμα της Amazon ζητούσε από τους θεσμικούς επενδυτές να μάθει εάν θα στήριζαν τη δημιουργία μίας νέας τάξης μετοχών με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου. Διπλές τάξεις μετοχών ισχύουν στο Facebook, στη Google και τη Snap προκειμένου να συγκεντρώνονται περισσότερα δικαιώματα ψήφου στους ιδρυτές. Ο Μπέζος δεν είχε τέτοια δύναμη και προφανώς ήθελε να την αποκτήσει. 

Η Amazon αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτή η πρωτοβουλία είχε την οποιαδήποτε σχέση με τα προσωπικά του. Αλλά όταν ήρθε το τουίτ για τον χωρισμό πολλοί που είχαν ακούσει για τα σχέδια υπέθεσαν ότι είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Μπέζος ήθελε να αποκτήσει διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας ενόψει ενός δαπανηρού διαζυγίου που θα μείωνε το μεριδιό του από το 18% στο 12%. 

Αν και επί χρόνια είχε χτίσει το προφίλ του καλού οικογενειάρχη ήταν εμφανές ότι ο ίδιος αγαπούσε πολύ περισσότερο από την Μακένζι τη δημοσιότητα. Έκανε εμφανίσεις στις Χρυσές Σφαίρες, τα Όσκαρ, σε πρεμιέρες, σε πάρτι στο Μπέβερλι Χιλς. Σε ένα τέτοιο πάρτι το 2016 είχε φωτογραφηθεί με την Σάντσες και τον τότε σύζυγό της Πάτρικ Γουάιτσελ, πανίσχυρο πρόεδρο του πρακτορείου ταλέντων Endeavor. 

Με την επιλογή του να βγει δημοσίως να μιλήσει για τη σχέση του, αλλά και να αφήσει να εννοηθεί ότι τα άρθρα του Enquirer ήταν υποκινούμενα από τον Τραμπ ο Μπέζος πέτυχε να κερδίσει τη στήριξη άλλων ανταγωνιστικών ταμπλόιντ. H ιστορία με την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας έκανε τα πράγματα ακόμη πιο ελκυστικά για ένα κομμάτι του Τύπου. Ο Μπέζος έβγαινε από αυτή την περιπέτεια νικητής. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS