Business & Finance Τρίτη 4/05/2021, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ισπανίδα Τραμπ που κράτησε ανοιχτή την οικονομία

Η Ισπανίδα Τραμπ που κράτησε ανοιχτή την οικονομία

Σε λιγότερο από δύο χρόνια η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο εξελίχθηκε από ένα εν πολλοίς άγνωστο όνομα στο πιο σημαντικό πρόσωπο της Μαδρίτης και τον πιο ισχυρό αντίπαλο του Πέδρο Σάντσεθ. 

Σήμερα, Τρίτη, η υποψήφια του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, θα επιδιώξει να παγιώσει τον έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης σε πρόωρες εκλογές οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από έντονη πόλωση και διχαστική ρητορική. Η 42χρονη κατέβηκε με το σύνθημα «Κομμουνισμός ή Ελευθερία», αντιστάθηκε σθεναρά στα περιοριστικά μέτρα της εθνικής κυβέρνησης των Σοσιαλιστών και δεσμεύθηκε να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία για τους Μαδριλένους. Η ρητορική του μίσους που χρησιμοποιεί για πολλούς έρχεται σε δεύτερη μοίρα. 

Κόντρα στα επιδημιολογικά δεδομένα και την τακτική που ακολουθήθηκε από το Λονδίνο έως την Αθήνα, η Μαδρίτη έμεινε ανοιχτή. Και ήρθε αντιμέτωπη με ένα άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών, αν και εξακολουθεί να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το Παρίσι. 

Η οικονομία της ισπανικής πρωτεύουσας λειτουργεί σχεδόν απρόσκοπτα από το περασμένο καλοκαίρι.  Έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά τους δύο πρώτους μήνες του έτους ο κλάδος της εστίασης της Μαδρίτης είχε σαφώς καλύτερη επίδοση σε πωλήσεις και θέσεις εργασίας από εκείνους των τουριστικών κέντρων της Ανδαλουσίας και της Καταλονίας. 

Όπως σχολιάζει το Bloomberg κρατώντας ανοιχτή την οικονομία η Αγιούσο έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών της περιοχής παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται από τους ειδικούς της υγείας, αλλά και τους πολιτικούς αναλυτές, που την αποκαλούν συχνά «Ισπανίδα Τραμπ». 

Στην εξωτερική πολιτική θέλει να καταργήσει τη Συμφωνία του Σένγκεν που αίρει τους συνοριακούς ελέγχους, μέχρις ότου «αυτοί οι εγκληματίες», όπως οι Καταλανοί αποσχιστές, σταματήσουν να καταφεύγουν στο εξωτερικό και η Μαφία πάψει να μετακινεί παράνομα μετανάστες.

Η El Pais έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο προεκλογικός αγώνας στην περιφέρεια της Μαδρίτης ξύπνησε μνήμες εμφυλίου. Η πολιτική αντιπαράθεση σφραγίστηκε από το μίσος εναντίον του αντιπάλου, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία». 

Αλλά οι εστιάτορες της Μαδρίτης δεν την αμφισβητούν. Για τους περισσότερους είναι μία «αγία», που τους έσωσε από την οικονομική κατάρρευση. «Σε ευχαριστούμε Αγιούσο», «είμαστε όλοι Αγιούσο», είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριαρχούν στην Calle Ponzano, τον μεγαλύτερο υπαίθριο χώρο για πάρτι και ταβέρνες της πρωτεύουσας. «Χάρη σε αυτήν είμαστε ακόμη ζωντανοί» λέει στη DW ο Χοσέ, ιδιοκτήτης  του εστιατορίου «Vagalume». Λίγα μέτρα πιο κάτω ο Πάμπλο από το εστιατόριο «La Parroquia de Pablo» και ο Χαβιέ από την μπιραρία Fide είναι ευγνώμονες. «Της χρωστάμε τα πάντα». Το ίδιο λένε κι άλλοι συνάδελφοί τους. «Θα ψηφίσουμε την Αγιούσο, ποιον άλλο;». Η γυναίκα που αναβάθμισε τη ζυθοποσία και τα πάρτι και τα συμπεριέλαβε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ονομάστηκε από τη δημόσια τηλεόραση RTVE «Βασίλισσα των ταβερνών».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News