Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 16:19
Ε.Ε. - ΗΠΑ

Ντομπρόβσκις: Σε 4 μήνες η λήξη της διατλαντικής διένεξης για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών

Ντομπρόβσκις: Σε 4 μήνες η λήξη της διατλαντικής διένεξης για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών

Ακρως αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, λέγονας ότι η Ε.Ε. θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό της 16χρονης διαμάχης με τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing, εξέλιξη που θα αποτελέσει ορόσημο στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. 

Σε δηλώσεις του στους FT, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις γι ατην επίλυση της εμπορικής διαμάχης, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική αλλαγή την ανάληψη της αμερικανικής κυβέρνησης από τον Μπάιντεν. 

Ο τερματισμός αυτής της διαμάχης αποτελεί κομβικό σημείο, δεδομένου ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας και οι δύο πλευρές «είδαν» το εμπόριό τους να πλήττεται σημαντικά από την αναμεταξύ τους επιβολή δασμών. Οι δασμοί αυτοί – σε μία σειρά προϊόντων, από γαλλικά κρασιά έως αμερικανική μελάσα – έχουν προσωρινά αρθεί, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. και ΗΠΑ το Μάρτιο να τους αποσύρουν για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, δημιουργώντας το κατάλληλο πολιτικό έδαφος για διαπραγματεύσεις. 

«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι να περιμένουμε επίλυση του θέματος και ότι δεν θα επιστρέψουμε στην εκ νέου επιβολή των δασμών», υπογράμμισε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν αυτή τη στιγμή νέους κανονισμούς για μελλοντικές διευθυτήσεις θεμάτων που αφορούν στις επιδοτήσεις των βιομηχανιών αεροναυπηγικής. Ο ίδιος ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έχουν ως χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας ένα διάστημα τεσσάρων μηνών. 

Να σημειωθεί ότι η διένεξη αυτή αποτελεί μία από τις πιο μακρόχρονες υποθέσεις στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι συνέπειές της έγιναν ιδιαίτερα αισθητές τα τελευταία χρόνια, με τις ΗΠΑ να πλήττουν ευρωπαϊκά εξαγωγικά αγαθά αξίας 7,5 δισ.δολαρίων μετά την επιβολή επιπλέον δασμών τον Οκτώβριο του 2019. Ως αντίποινα και η Ε.Ε. απάντησε με έξτρα δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ.δολαρίων το επόμενο έτος. 

Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει στις ΗΠΑ άρση των δασμών για ένα διάστημα έξι μηνών – έτσι ώστε να καλυφθούν οι δασμοί που συνδέονται με τις αυξήσεις των δασμών επί εποχής Ντόναλντ Τραμπ στον εισαγόμενο από την Ε.Ε. χάλυβα και αλουμίνιο – όμως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει δεκτή την πρόταση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News