Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 20:30
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Mεταλλευτικές: Παίρνουν τη «σκυτάλη» από τις πετρελαϊκές και πυροδοτούν πληθωρισμό

H αύξηση του κόστους πρώτων υλών σημαίνει και υψηλότερο πληθωρισμό

Mεταλλευτικές: Παίρνουν τη «σκυτάλη» από τις πετρελαϊκές και πυροδοτούν πληθωρισμό

Oι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί, που για δεκαετίες ήταν οι αδιαφιλονίκητοι νικητές στον χώρο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, υποσκελίστηκαν από τους κάποτε μικρότερους ανταγωνιστές τους στον χώρο μετάλλων, που τώρα παρουσιάζουν κέρδη ρεκόρ χάρη στην αγορά μετάλλων που έχει “πάρει φωτιά”. 

Οι μεταλλευτικές αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της έκρηξης που παρουσιάζουν η αγορά σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού και άλλων μετάλλων και η οποία στέλνει πληθωριστικά σήματα στην παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας το κόστος όλων των αγαθών, από ηλεκτρικό εξοπλισμό έως κατασκευαστικά υλικά. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να παρουσιάσουν από κοινού κέρδη της τάξης των 65 δισ.δολαρίων εφέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για κέρδη αυξημένα κατά 13% από τα αντίστοιχα των πέντε κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών. 

«Είναι τρελό. Η αξία αυτή τη στιγμή έχει μεταφερθεί από την ενέργεια στα μέταλλα», αναφέρει ο Μάρκ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Concord Resources, εταιρείας εμπορίας μετάλλων που εδρεύει στο Λονδίνο. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών αποδίδεται στη μεγάλη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το δεύτερο πιο σημαντικό εμπόρευμα στον πλανήτη μετά το πετρέλαιο. Το βασικό συστατικό στοιχεία του χάλυβα κοστίζει αυτή τη στιγμή χαμηλότερα από τα 200 δολάρια ο τόνος επαναλαμβάνοντας τα ρεκόρ της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η τεράστια ζήτηση από την Κίνα είχε πυροδοτήσει έναν σούπερ κύκλο ανόδου των τιμών στα εμπορεύματα. 

Κοντά σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύεται και η τιμή του χαλκού, διαπερνώνοντας το φράγμα των 10.000 δολαρίων για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Και τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, όπως αλουμίνιο, νικέλιο, κασσίτερος, μόλυβδος και ψευδάργυρος κινούνται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν αγγίξει την περίοδο 2007-08 έως 2011. 

Για τις πέντε μεγάλες εταιρείες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος – BHP Group, Rio Tinto, Vale, Anglo American και Fortescue Metals Group – η φετινή οικονομική χρήση θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη φορά που θα ξεπεράσουν σε κερδοφορία τους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Μπορεί δε, να είναι και η πρώτη φορά εάν οι πετρελαϊκοί δεχθούν πιέσεις από τις τεράστιες απομειώσεις της αξίας ενεργητικού τους το 2020. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου έκρηξης των τιμών εμπορευμάτων, που κορυφώθηκε την περίοδο 2008 – 2011, οι μεγάλοι του πετρελαίου παρουσίασαν μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλευτικές, σχεδόν διπλάσια. 

Τώρα, η αύξηση της κερδοφορίας των μεταλλευτικών αποτελεί ακόμη ένα πονοκέφαλο για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, τη στιγμή που δυσκολεύονται να προσελκύσουν επενδυτές εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή. Ενώ οι μεταλλευτικές επιστρέφουν ήδη περισσότερο ρευστό στους επενδυτές, οι πετρελαϊκές μόλις τώρα αρχίζουν να το κάνουν, αφού μείωσαν ή έκοψαν τα μερίσματα πέρυσι.
Οι μεταλλευτικές έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα: ενώ οι όμιλοι πετρελαίου είναι υπεύθυνοι για τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ορισμένες μεταλλευτικές – κυριως αυτές που κάνουν εξόρυξη χαλκού – συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός «πράσινου» μέλλοντος μέσω των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ομως, η έκρηξη στις τιμές εμπορευμάτων έχει αντίκτυπο και πέραν του κλάδου πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αποτελεί ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξανόμενο κόστος, που έως κάποιο βαθμό θα μεταφραστεί σε υψηλότερο πληθωρισμό. «Μετά από ένα χρόνο υψηλών αυξήσεων στις τιμές εμπορευμάτων, οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να γίνονται αισθητές στην αλυσίδα προσφοράς», αναφέρει ο Τζον Μοτερσόουλ, επικεφαλής της έρευνας στην εταιρεία συμβούλων IHS Markit. 

To καλό νέο για τους επενδυτές είναι στο σημερινό κύκλο αύξησης των τιμών, είναι πολύ πιθανόν να εστιάσουν την προσοχή τους περισσότερο στα κέρδη. Και αυτό, επειδή σε αντίθεση με τον προηγούμενο σούπερ κύκλο των εμπορευμάτων, οι μεταλλευτικές – που έχουν «καεί» από μία σειρά αποτυχημένων συμφωνιών και σχεδίων – είναι απρόθυμες να ρίξουν νέο χρήμα σε εξαγορές ή σε νέα μεταλλεία, επιλέγοντας αντ΄αυτού θα διανείμουν στους επενδυτές πολύ υψηλά μερίσματα. 

Σε ποιό σημείο ο πληθωρισμός συνιστά κίνδυνο για τους επενδυτές στην αγορά μετοχών;

Η UBS αναφέρει ότι το βέλτιστο ποσοστό για τις μετοχές είναι «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι μετοχές μπορούν να διαχειριστούν ένα ποσοστό έως το 3%. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 2% στα τέλη του έτους, προτού υποχωρήσει στο 1,2% το 2022 και στο 1,4% το αμέσως επόμενο έτος. 

Εάν η ιστορία μπορεί να προσφέρει μία πρόβλεψη, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη τη δεκαετία του 1970, ο S&P 500 παρουσίασε ετήσιες απώλειες της τάξης του 1,5%, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βαλάτσα, επικεφαλής οικονομολόγο της Greenmantle.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News