Business & Finance Παρασκευή 30/04/2021, 18:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό δεκαπενταετίας οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2020

Οι ροές των ΑΞΕ υποχώρησαν κατά 38% το 2020

Σε χαμηλό δεκαπενταετίας οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε μεγάλο πλήγμα και αλλαγές στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) σε όλο τον κόσμο, καθώς αφενός οι ροές «κατρακύλησαν» σε χαμηλό δεκαπενταετίας, αφετέρου η Κίνα μια από τις λίγες οικονομίες που αναπτύχθηκαν πέρυσι, υποσκέλισε τις ΗΠΑ προσελκύοντας τις περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι ροές των ΑΞΕ υποχώρησαν κατά 38% το 2020 στα 846 δισ. δολάρια, που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ένα ποσοστό που τελευταία φορά καταγράφηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεκριμένα το 1999.

Όπως εκτιμάει ο ΟΟΣΑ, η επιστροφή της δραστηριότητας των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών από το τελευταίο κομμάτι του 2020, έως μέχρι στιγμής για φέτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη στις ΑΞΕ το 2021.

Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ πέρυσι ως η χώρα που προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις, από τη στιγμή που μεγάλα τμήματα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έκλεισαν λόγω της πανδημίας, ενώ ακολούθησαν η Ινδία και το Λουξεμβούργο, όπου πολλές εταιρείες κέλυφος εγγράφονται νόμιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News