Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 15:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Το καλύτερο τρίμηνο από το 2014 το πρώτο του 2021 

H μετοχή έχει επιδοθεί σε ράλι, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 10,30%

Με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, εισήλθε στο 2021 η Deutsche Bank, με την πορεία της κατά τους τρεις πρώτους μήνες να συνιστούν το καλύτερό της τρίμηνο από το α΄ τρίμηνο του 2014, από πλευράς καθαρών κερδών. Οι οικονομικές επιδόσεις της γερμανικής τράπεζας πήραν μεγάλη ώθηση από το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, η αύξηση των εσόδων του οποίου ξεπέρασε ακόμη και αυτή των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. 

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, τα καθαρά της κέρδη το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς ανήλθαν στα 908 εκατ. ευρώ, αισθητά περισσότερα από τις εκτιμήσεις περί των 600 εκατ. ευρώ και έναντι ζημιών 43 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 

Τα έσοδα από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της τράπεζας στο σταθερό εισόδημα, στο συνάλλαγμα και στις χρηματιστηριακές αγορές, ενισχύθηκαν κατά 34% σε ετήσια βάση σε σχεδόν 2,5 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας το καλύτερο τρίμηνο για το εν λόγω τμήμα από το 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των εσόδων του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs ανήλθε στο 31% και της JP Morgan μόλις στο 15%. 

Τα έσοδα από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τα έξοδα για τις αιτήσεις δανείων πραγματοποίησαν «άλμα» κατά 40% (το καλύτερο τρίμηνο από το 2017), με τη μεγάλη αυτή αύξηση να οφείλεται κυρίως από το ρόλο της στις συμφωνίες SPAC (συγχωνεύσεις με Εταιρείες Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού). 

Η ενισχυμένη κερδοφορία συνιστά μια πολύ ισχυρή αναγνώριση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κρις Σιούινγκ και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει, από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 18.000, ενώ για το 2021 ο στόχος είναι να περιορισθεί το κόστος στα 18,5 δισ. Δολάρια. Ωστόσο η τράπεζα αναμένεται να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον κόστος περί των 400 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν τραπεζικούς δασμούς όπως και ένα ποσό στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας των καταθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση της Greensill Bank. 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Deutsche Bank έχει επιδοθεί σε ράλι, σημειώνοντας άνοδο περί του 10,30%, στην καλύτερη ημέρα της από τις 18 του περασμένου Μαΐου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News