Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάινεν: Το Ταμείο Ανάκαμψης η ευκαιρία του αιώνα για την Ε.Ε. 

Κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να λάβει προκαταβολή 13% του μεριδίου της

Φον ντερ Λάινεν: Το Ταμείο Ανάκαμψης η ευκαιρία του αιώνα για την Ε.Ε. 

Το σχέδιο για την ανοικοδόμηση και τον μετασχηματισμό σε μια πιο «πράσινη» και περισσότερο «ψηφιακή» οικονομία, μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, συνιστά την ευκαιρία του αιώνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα Τρίτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε λίγο πριν η Γαλλία και η Γερμανία παρουσιάσουν από κοινού τα εθνικά τους σχέδια σχετικά με το πώς θα δαπανήσουν τα χρήματα που τους αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν είπε ότι η Κομισιόν θα διασφαλίσει ότι τα πολυετή προγράμματα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πράσινη Ευρώπη, η οποία θα προστατεύει το κλίμα και το περιβάλλον μας και θα δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας», τόνισε. «Θέλουμε να επενδύσουμε σε μια ψηφιακή Ευρώπη, που θα είναι καινοτόμα και ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές. Και θέλουμε μια ανθεκτική Ευρώπη, η οποία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις».

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «έχουμε 750 δισ. ευρώ για να χτίσουμε τη μελλοντική μας Ένωση. Αυτή είναι η ευκαιρία του αιώνα για την Ευρώπη. Μια πραγματικά ιστορική στιγμή», 

Η Ιταλία παρουσίασε το σχέδιο ανάκαμψης για την αναμόρφωση της οικονομίας της με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να λέει στους βουλευτές, ότι κρατάει το κλειδί για τη μελλοντική ευημερία της χώρας μετά το πλήγμα του κορωνοϊού.

Η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες τον Μάιο του 2020 είχαν την ιδέα του ειδικού ταμείου της Ε.Ε. για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, παρουσίασαν από κοινού σήμερα τα εθνικά τους σχέδια

Η προθεσμία για καθεμία από τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. να υποβάλει το δικό της σχέδιο για το πώς θα δαπανήσει τα δισεκατομμύρια που θα λάβει έως το 2026 είναι στις 30 Απριλίου, αλλά είναι πιθανό ότι οι μισές χώρες θα στείλουν τα τελικά σχέδιά τους τον Μάιο.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν από τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν το 37% των χρημάτων που θα λάβουν για τη μείωση των ρύπων και το 20% για την ψηφιοποίηση των οικονομιών τους.

Η Επιτροπή έχει δύο μήνες από τη στιγμή που θα λάβει το εθνικό σχέδιο για να ελέγξει εάν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έχουν στη συνέχεια έναν ακόμη μήνα για να κάνουν τη δική τους αξιολόγηση, προτού η υποβληθείσα χώρα λάβει τα πρώτα της χρήματα.

Κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να λάβει προκαταβολή 13% του μεριδίου της, μόλις εγκριθεί το πρόγραμμα. Για ολόκληρη την Ε.Ε., αυτό μεταφράζεται σε εκταμιεύσεις σχεδόν 45 δισ. ευρώ φέτος, πιθανώς από τον Ιούλιο.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα καταβληθούν σε δόσεις καθώς τα σχέδια και οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στα σχέδια θα φτάνουν στους στόχους τους 

Ωστόσο, για να εκταμιευθούν τα χρήματα, τα 27 εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. πρέπει πρώτα να επικυρώσουν τον νόμο που αυξάνει τις εθνικές εγγυήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Μέχρι στιγμής, 18 κυβερνήσεις τον έχουν επικυρώσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News