Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 09:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O σολομός που θα αγοράζετε στο μέλλον ίσως να μην μεγαλώνει στη θάλασσα

O σολομός που θα αγοράζετε στο μέλλον ίσως να μην μεγαλώνει στη θάλασσα

Σε τεράστιες δεξαμενές 40 μίλια νοτιοδυτικά από το Μιάμι της Φλόριντα, 5 εκατομμύρια ψάρια κολυμπούν σε κύκλους πολύ μακριά από το σπί τους. Οι σολομοί βρίσκονται συνήθως στα παγωμένα νερά των φιορδ της Νορβηγίας ή στις λίμνες της Σκωτίας.

Καθώς το είδος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στην τροπική ζέστη της Φλόριντα, έχουν μεταφερθεί σε μία ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση, που μοιάζει με βιομηχανική αποθήκη, με την κατάλληλη θερμοκρασία. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Atlantic Sapphire έχει αρχικό στόχο τα 9.500 μετρικούς τόνους ψαριού ετησίως και απώτερο στόχο τους 222.000 τόνους ετησίως έως το 2031. Είναι αρκετά για να καλύψουν το 41% της ετήσιας κατανάλωσης σολομού στις ΗΠΑ ή περίπου 1 δισεκατομμύριο γεύματα. 

Η εγκατάσταση ονομάζεται Buehouse και είναι ενδεικτική μίας αυξανόμενης τάσης, που ονομάζεται indoor aquaculture. Ανάλογες εγκαταστάσεις συναντάμε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις παραδοσιακά ιχθυοτροφεία και κυρίως για την ευημερίδα του ίδιου του ψαριού; 

«Όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε την ιδέα πριν από 10 χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι είμαστε εντελώς τρελοί» λέει ο Γιόχαν Αντρέασεν, διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Sapphire, που ελέγχεται από νορβηγικά κεφάλαια. «Κανείς δεν αναγνώριζε την μεταφορά της ιχθοκαλλιέργειας σολομών στη γη, σε κλειστό χώρο, ως μία εφικτή ή οικονομικά βιώσιμη λύση» λέει: «Αποδείξαμε όμως ότι μπορεί να γίνει» προσθέτει και εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν επηρεάζει την ποιότητα και το μέλλον του ψαριού. 

Η Sapphire έχει ήδη επενδύσει 400 εκατ. δολάρια στην αμερικανική της εγκατάσταση και σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 2 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News