Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 13:57
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Moody’s: Τα νέα lockdowns πλήττουν περισσότερο τους αδύναμους

Moody’s: Τα νέα lockdowns πλήττουν περισσότερο τους αδύναμους

Επιβράδυνση του ανοδικού momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση του δεύτερου γύρου lockdowns στις μεγάλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα νέα μέτρα περιορισμού, εξάλλου, τα οποία εφαρμόζονται από τις αρχές Νοεμβρίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχουν ήδη υπονομεύσει τις προοπτικές του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μάλιστα, τα lockdowns θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου πτώση της ζήτησης, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη φαίνεται ότι έχει ήδη πληγεί από τα έκτακτα μέτρα, παρότι σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου – Απριλίου. 

«Έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια επιβράδυνση, ως απόρροια της επαναφοράς των lockdowns. Όμως, αυτή η επιδείνωση δεν συγκρίνεται με ό,τι συνέβη την άνοιξη» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του Moody’s, Βινσέντ Αλιλάρε. «Οι τωρινοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν περίπου το 1/3 ή τα 2/3 των περιορισμών της άνοιξης» προσθέτει επί παραδείγματι. 

Δυσανάλογες επιπτώσεις στους αδύναμους

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος, τα νέα lockdowns θα συνεχίσουν να έχουν -σε δυσανάλογο βαθμό- αρνητικές επιπτώσεις στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Κι’ αυτό, παρά τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, καθώς η κατανάλωση περιορίζεται, οι πολίτες των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών είναι πιθανό να συνεχίσουν την τακτική της αποταμίευσης, η οποία είχε παρατηρηθεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αν και σε μικρότερο βαθμό. Αυτό, φυσικά, αφορά κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους με υψηλές αποδοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, με τις επιπτώσεις να μετακυλίονται και στις αρχές του νέου έτους. 

Οι εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από την ταχύτητα έναρξης των εμβολιαστικών προγραμμάτων στον γενικό πληθυσμό, μια διαδικασία η οποία μπορεί να επισπεύσει την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News