Business & Finance Δευτέρα 26/04/2021, 10:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O CEO της εταιρείας που κατέστρεψε 15 εκατ. δόσεις εμβολίων πρόλαβε να πουλήσει μετοχές 10 εκατ. δολ. πριν την πτώση

O CEO της εταιρείας που κατέστρεψε 15 εκατ. δόσεις εμβολίων πρόλαβε να πουλήσει μετοχές 10 εκατ. δολ. πριν την πτώση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Emergent BioSolutions, που εξαιτίας ενός λάθους κατέστερεψε 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, πούλησε μετοχές αξίας άνω των 10 εκατ. δολαρίων λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη πτώση της μετοχικής τιμής. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post ο Ρόμπερτ Κράμερ πούλησε τις μετοχές τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβουαρίου, αμέσως πριν αρχίσει η πτώση τους στις 19 Φεβρουαρίου, όταν και δημοσιεύθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει από τα 125 δολάρια στα 62 δολάρια (πτώση μεγαλύτερη του 50%) έκτοτε. 

Οι μετοχές που πρόλαβε να πουλήσει ο Κράμερ θα είχαν αξία 5,5 εκατ. δολαρίων σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι είναι η πρώτη μεγάλη πώληση μετοχών στην οποία προχωρά από το 2016. Το πακέτο απολαβών που του έχει προσφέρει η εταιρεία του έδωσε τη δυνατότητα να το κάνει. Είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τις μετοχές έναντι μόλις 2,5 εκατ. δολαρίων και στη συνέχεια να τις πουλήσει στην τιμή της αγοράς. 

Στις 31 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι η Emergent, η οποία παράγει εμβόλια κατά της Covid-19 και για την AstraZeneca, είχε καταστρέψει 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου J&J, καθώς υπάλληλοι μπέρδεψαν τα συστατικά των δύο διαφορετικών εμβολίων. Αμέσως μετά την είδηση οι μετοχές της εταιρείας έκαναν βουτιά 14,5%.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσφατα άνοιξαν έρευνα για το εάν η εταιρεία απέσπασε ομοσπονδιακό συμβόλαιο για την παραγωγή των εμβολίων χάρη σε δεσμούς της με κορυφαίο στέλεχος της διακυβέρνησης Τραμπ, όπως μεταδίδει το CNBC.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News