Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 09:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρο έως 43,4% για τους πλουσίους φέρνει ο Μπάιντεν

Φόρο έως 43,4% για τους πλουσίους φέρνει ο Μπάιντεν

Τον διπλασιασμό των φορολογικών βαρών για τα κεφαλαιουχικά κέρδη θα προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θέλοντας να αντλήσει στα κρατικά ταμεία χρήματα για το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, αλλά και την αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανισοτήτων, που παραμένουν οξυμένες στις ΗΠΑ. 

Η πρόταση Μπάιντεν οδηγεί τον συντελεστή για τα κεφαλαιουχικά κέρδη στο 39,6% από 20% σήμερα. Σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο φόρο για το εισόδημα από επενδύσεις, ο συντελεστής ανεβαίνει έως και το 43,4% για όσους έχουν εισόδημα από 1 εκατ. δολ. και επάνω, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, εφόσον εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου, θα ανατρέψει ουσιαστικά μία φορολογική τακτική δεκαετιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι φόροι για τις αποδόσεις των επενδύσεων είναι χαμηλότεροι από εκείνοι για το εισόδημα από εργασία. 

Άλλα μέτρα που έχει συζητήσει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας- και πάλι για τους πλουσίους. Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει πως όσοι έχουν εισόδημα άνω των 400.00 δολαρίων ετησίως «μπορούν να περιμένουν ότι θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο».

Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο από την άλλη επιμένουν στη διατήρηση των μεγάλων φοροελαφρύνσεων του 2017 και υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για τη φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών ενθαρρύνει τις αποταμιεύσεις και προωθεί τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. «Το σχέδιο Μπάιντεν θα ανακόψει τις επενδύσεις και θα προκαλέσει ανεργία» προειδοποίησε ο Τσακ Γκράσλεϊ, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής στην Επιτροπή Οικονομικών. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News