Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 22:45
ΙΤΑΛ

Ντράγκι: Θα ανακοινώσει σχέδιο ανάκαμψης ύψους 221 δισ.ευρώ

Ντράγκι: Θα ανακοινώσει σχέδιο ανάκαμψης ύψους 221 δισ.ευρώ

Ενα νέο τεράστιο πακέτο ύψους 221 δισ.ευρώ για την ανάκαμψη θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με στόχο την ριζική αναδιάρθρωση της ιταλικής οικονομίας. 

Το σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων και πράσινη ενέργεια, καθώς και ψηφιακό μετασχηματισμό του ιταλικού δημοσίου, θα βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.. Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να είναι οι δύο μεγαλύτεροι αποδέκτες επιχορηγήσεων από το Ταμείο. Το σχέδιο ανάκαμψης του Ντράγκι, το οποίο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τα τέλη της εβδομάδας, περιλαμβάνει 30 δισ.ευρώ από τον προϋπολογισμό και 191,5 δισ.ευρώ σε δάνεια και επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγές. 

Το σχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την ανάκαμψη της Ιταλίας και την επιτάχυνση της μετάβασής της προς μία οικονομία με λιγότερους ρύπους και περισσότερη τεχνολογία, αλλά και για την αξιοπιστία της ίδιας της προσπάθειας ανάκαμψης της Ε.Ε. από την κρίση του κορωνοϊού. Ο Ντράγκι θα παρουσιάσει το σχέδιο αναλυτικά στο ιταλικό κοινοβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να κατατεθεί εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Προτεραιότητα θα έχει η βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, οι επενδύσεις σε προγράμματα υδρογόνου και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας κτιρίων, σύμφωνα με πηγές. 

Οι επενδύσεις των κοινοτικών κονδυλίων θα επικεντρώνονται σε έξι τομείς, ψηφιακός μετασχηματισμός της ιταλικής οικονομίας, κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, υποδομές, εκπαίδευση, υγεία, αντιμετώπιση διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα και κοινωνικών ανισοτήτων. Επιδίωξη του Ντράγκι είναι επίσης η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα και οι τοπικές κυβερνήσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News