Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 11:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Φθηνά δάνεια και δημοσιονομική στήριξη έδωσαν ώθηση στο ΑΕΠ

Τουρκία: Φθηνά δάνεια και δημοσιονομική στήριξη έδωσαν ώθηση στο ΑΕΠ

Ο συνδυασμός επιτοκιακών μειώσεων, δημοσιονομικών δαπανών και χορήγησης φθηνών δανείων από τις τράπεζες αλλά έπειτα από παρότρυνση της Άγκυρας έδωσαν ώθηση στην τουρκική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,7% στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019 και έπειτα από ύφεση 9,9% του προηγουμένου τριμήνου. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 4,8%.

Τουρκία: Φθηνά δάνεια και δημοσιονομική στήριξη έδωσαν ώθηση στο ΑΕΠ-1

Η τουρκική οικονομία ξεπέρασε σε επιδόσεις όλες τις χώρες του G20, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, χάρη στο συνδυασμό μέτρων στήριξης, όπως οι μειώσεις επιτοκίων και η πιστωτική επέκταση. Η δυναμική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών, που αυξήθηκε 9%. Οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 22%, ποσοστό βελτιωμένο σε σύγκριση με τη «βουτιά» 36% του προηγούμενου τριμήνου. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 16%.

Για να βοηθήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας, η τουρκική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια. Οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης παρέμειναν υψηλοί στη διάρκεια του καλοκαιριού, με μικρή επιβράδυνση προς τα τέλη του τρίτου τριμήνου.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε ρευστότητα στο σύστημα, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και μειώνοντας το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 1.575 μονάδες βάσης στον κύκλο χαλάρωσης που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News